Czy należy mi się jakaś pomoc finansowa po urodzeniu dziecka??

• Autor wątku Autor wątku paulincia187
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulincia187

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam. Chciałabym się do wiedzieć czy należy mi się jakaś pomoc finansowa po urodzeniu dziecka np Kindergeld czy Elterngeld albo jakaś inna zapomoga. Nie mam pojęcia jak to wszystko tu wygląda jestem od niedawna zameldowana z mężem w Niemczech żadne z nas nie pracuje tu , maż pracuje w Niemczech ale przez biuro Polskie. dodam ze nie mam obywatelstwa niemieckiego, jedynie mąż posiada. Ubezpieczenie posiadam prywatne. za odpowiedzi dziękuje. pozdrawiam.

Jeżeli mąż ma obywatelstwo niemieckie i jest zameldowany
To powinien panią i dziecko ubezpieczyć z dzieckiem.
Gdyby nie pracował to macie pełną pomoc państwa
1.Opłata mieszkania 500-600e
2.Z Arbeicamtu na osobę po 350e
3.Kindergeld 168+- e
4.Ubezpieczenie was wszystkich przez Arbeicamt.
5.Do Arbeicamtu miała byś prawo z dzieckiem nawet gdyby mąż zarobił do 1200e
w razie pytań pisz

Tylko mąż nie pracuje w Niemczech. Co to jest ten Arbeicamt? i jak wyglada sprawa z ubezpieczeniem np dla mnie bo jestem w 8 miesiącu ciązy?? czy moge skierowac sie do kasy chorych czy jak??

......zle doczylam post

maz pracuje przez firme polska,,hmmmmmm

nie wiem czy cos wam przysluguje z Jobcenter(Arbeicamt=Arbeitsamt )Urzad Pracy

poczytaj tu

http://www.sozpol.com/pl/osiedlenie-w-niemczech

wszystko zalezy od dochodu,,złozcie wnioski w Jobcenter

tu wniosek
http://www.arbeitsagentur.de/nn_266.../Allgemein/Formulare-Arbeitslosengeld-II.html

z ubezpieczeniem to skomplikowane,,skoro on pracuje przez firme polska,moze Jobcenter Ci oplaci..

do kasy chorych mozesz sie skierowac,ale zaplacisz składki sama........a nie mozna tego polskiego jakos przenieś do Niemiec jak w przypadku Emerytow??skoro on pracuje w Pl to tam chyba sie ubezpiecza z racji pracy..dla oddelegowanych jakos sie to zalatwia,,ale to na stronach polskiego NFZ opisane jest

Ostatnia edycja:
Powrót