Czy należy mi się opłata przekształceniowa?

• Autor wątku Autor wątku allus92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

allus92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, rok temu nabyłem nieruchomość, która jest obciążona użytkowaniem wieczystym, pierwotni właściciele opłacili z góry całą opłatę na 99 lat, z kolei urząd miasta twierdzi, że będę musiał wpłacać opłatę przekształceniową przez 20 lat (ok 300 zł na rok)

W związku z powyższym zwracam się z prośbą o interpretację art. 8 pkt 2 ppkt. a ustawy z dnia 20 lipca 2018 roku o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe w prawo własności tych gruntów.

Art. 8. [Podmioty zwolnione z obowiązku wnoszenia opłaty z tytułu przekształcenia]
Za przekształcenie opłaty nie wnoszą:

1) parki narodowe w rozumieniu art. 8 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody (Dz. U. z 2018 r. poz. 1614);
2) osoby fizyczne lub ich spadkobiercy oraz spółdzielnie mieszkaniowe, w przypadku gdy:
a) wniosły jednorazowo opłaty roczne za cały okres użytkowania wieczystego,
b) użytkowanie wieczyste uzyskały na podstawie:
– art. 7 dekretu z dnia 26 października 1945 r. o własności i użytkowaniu gruntów na obszarze m.st. Warszawy (Dz. U. poz. 279 oraz z 1985 r. poz. 99),
– innych tytułów prawnych, w zamian za wywłaszczenie lub przejęcie nieruchomości gruntowej na rzecz Skarbu Państwa przed dniem 5 grudnia 1990 r.

Pracownik merytoryczny twierdzi, że jest brak zapisu dot. zwolnienia na rzecz następców prawnych...
Dziękuję i liczę na pomoc.

Pracownik ma rację.

a czy tu nie chodzi o to, że ulga należy się każdym osobom fizycznym, którzy są właścicielami? a jeśli "osoba fizyczna" umrze to w czasie przekształcenia należy się ulga spadkobiercom?

Przy takim rozumieniu przepisu nie powinno być o nim słowa "spadkobiercy". Spadkobierca to też aktualny właściciel, a w zasadzie użytkownik wieczysty. Tak więc osoba fizyczna zwolniona z opłaty przekształceniowej to tylko ta osoba, która wniosła jednorazowo opłaty roczne za cały okres użytkowania wieczystego (lub jej spadkobierca, a więc np. nie zapisobiorca windykacyjny). Być może okaże się, że orzecznictwo administracyjne pójdzie w innym kierunku, ustawa jest przecież świeża i co człowiek, to inne rozumienie przepisu. Ale moje rozumienie jest takie jak wyżej. Może ktoś inny przedstawi tu argumenty za stanowiskiem przeciwnym, które będziesz mógł wykorzystać w postępowaniu administracyjnym dotyczącym zwolnienia od obowiązku ponoszenia opłaty przekształceniowej.

Dziękuję, chętnie poczytam interpretację innych ludzi, trochę to nie sprawiedliwe gdy nabyłem nieruchomość z opłaconym UW a okazuje się, że muszę płacić haracz do UM :/

czym innym jest opłata za użytkowanie wieczyste od opłaty przekształceniowej
to są dwie róże opłaty

Powrót