CZy nalezy mi sie renta w Polsce?

• Autor wątku Autor wątku badarturek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

badarturek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Od 2002 jestem na rencie inwalidzkiej w USA. Od tamtego czsu choruje na raka, i jestem nie zdolny do pracy. Mam podwojne obywatelstwo a w polsce nigdy nie pracowalem. Mieszkam w polsce roku od 2009, czy nalezy mi sie jakas renta w polsce? czy moglbym dostac jakas grupe inwalidzka?

Skoro nie pracowałeś w Polsce, to z jakiego tytułu chcesz dostać rentę?

Nie znam sie na Polskim prawie ale myslalem ze jak jestem obywatelem polski to nalezy mi sie moze jakas renta lub swiadczenia.

Aż tak dobrze to nie jest. Na świadczenie trzeba sobie zapracować.

Dzieki, no ale lekarze mogli by w moim przypadku orzec grupe inwalidzka.

Nie ma grup inwalidzkich, tylko stopień niezdolność do pracy.
ZUS nie będzie orzekał w sprawie, w której nigdy nie będzie prawa do świadczenia, bo ZUS przeprowadza badania tylko w przypadku ubiegania się o prawo do świadczeń.

Dzięki. Slyszalem o jakims podpisanym porozumieniu Zusu z Polski z Zusem (Social Security Administration) ze Stanow, czy moze wiesz cos na ten temat?
Czy jak jestem w 100% nie zdolny do pracy co orzekł zus w Stanach jestem takze nie zdolny do pracy w Polsce.

Dotyczy uznawania okresów zatrudnienia, a nie orzeczeń medycznych.

A-ha wiec jak bede na rencie az do wieku emerytalnego to bedzie mi sie wtedy nalezala emerytura w Polsce i Stanach?

Może w Stanach tak,bo w Polsce póki co nigdy. Proste - płacisz składki w Polsce masz emeryturę, nie płacisz nie masz.

Dzieki wiekie.
Jescze jedno wiec jak zachoruje w polsce albo bede mial jakis wypadek to odmuwia mi leczenia bo nie mam ubezpieczenia?
Czy musze sobie wykupic ubezpieczenie prywatne bo na jakakilwiek pomac od panstwa dla obywatela nie mam co liczyc?

Odmówić leczenia - nie odmówią ale wystawią rachunek. Chyba w Stanach jest podobnie?

Tak jest wlasnie tak samo.
Czy w moim przypadku Chory na raka od nie zdolny do pracy moge wykupic sobie ubezpieczenie zdrowotne Polsce. Chodzi mi oto czy w razie jakiegos wypadku czy zachorowania takie ubezpieczenie pokryje wszelkie koszty czy lub jakis procent kosztow leczenia w polsce?

Powrót