Czy należy mi się zachówek??

• Autor wątku Autor wątku pbon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pbon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Spadkodawca był jeden z moich braci (bezdzietny kawaler), spadkobiercami byliśmy ja, drugi brat, oraz mama. Sąd przyznał odpowiednio mnie i bratu po 5/16 a mamie 6/16. Mama za zycia zrzekła się w akcie darowizny swojej części 6/16 na rzecz brata wartośc zrzeczenia ok 300.000 podział fizyczny majątku zakoączył się. Czy w takiej sytuacji mogę domagac sie zachówku.

Dzieki za pomoc pozdrawiam.

Czy w spadku po matce - nic nie otrzymałeś ,ani darowizn wcześniej ?

Patrząc na 991 kc - "którzy byliby powołani" - ja rozumiem, że "byliby ale nie są" - natomiast Pbon otrzymał część majątku spadkowego po bracie.

były 2 darowizny sporządzone przez mamę dla mnie jedna z 1990 roku na wartośc wtedy 6000000 (przed denominacją) i druga z 1996 na wartośc 42000. Trzecia dla brata-sapdkobiercy w 1996 na kwote 3000. Spadek po matce jeszcze sie nie zaczął i nie ma go wiele tylko jakas ksiazeczka PKO bo reszta jest w ostatniej darowiznie tej na 300000. Jeszcze jedno czy te kwoty bedą korygowane w jakiś sposób np. o inflacje?

Ostatnia edycja:
Bedek napisał:
Co do darowizn :

czyli jak teraz wystapie o zachówek to nie bedą wyceniac aktualnej ceny nieruchomości przekazanych w darowiznach tylko przepisza takie ceny jak były?

Nie wiem czy dobrze rozumiem pytającego ale to co napisał wskazuje na to, że mama podarowała top co odziedziczyła po bracie pytającego już po jego śmierci. Jeśłi tak to moim zdaniem zachowek się nie należy.

kadi napisał:
Nie wiem czy dobrze rozumiem pytającego ale to co napisał wskazuje na to, że mama podarowała top co odziedziczyła po bracie pytającego już po jego śmierci. Jeśłi tak to moim zdaniem zachowek się nie należy.
Nie wiem czy coś mnie zaciemniło czy co ? Możesz rozwinąć Kadi -dlaczego nie ?

Podstawowa sprawa - zachowek występuje przy dziedziczeniu testamentowym (!)
Jeśli matka nie pozostawiła testamentu to o czym my tu mówimy? W takiej bowiem sytuacji jest normalne ustawowe dziedziczenie, a fakt, że w spadku po matce już niewiele zostało nie ma żadnego znaczenia.

Przy dziedziczeniu ustawowym dokonując działu spadku następuje zaliczenie darowizn na schedę spadkową zgodnie z art. 1039 k.c. Niemniej należy pamiętać, że jeżeli wartość darowizny podlegającej zaliczeniu przewyższa wartość schedy spadkowej spadkobierca nie jest zobowiązany do zwrotu nadwyżki (art. 1040 k.c.)
Czyli mówiąc krótko przy dziedziczeniu ustawowym nic się od rodzeństwa w omawianej tu sytuacji nie wywalczy.

Bedek napisał:
A gdzie to pisze ?

Jak to gdzie? W ustawie z dn. 23.04.1964 Kodeks cywilny :)

Art. 991. § 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).

Zachowek należy się osobom które byłyby powołane do spadku z ustawy w sytuacji gdy powołane w ten sposób nie są, gdyż dziedziczenie następuje na innej podstawie.

Bedek napisał:
Nie wiem czy coś mnie zaciemniło czy co ? Możesz rozwinąć Kadi -dlaczego nie ?

Bo to moim zdaniem wskazuje że odbyło się normalne dziedziczenie z ustawy i brat razem z mamą i drugim bratem zmarłego odziedziczył tyle ile mu się z ustawy należało (czyli więcej niż wynosiłby jakikolwiek zachowek).

Nie - no dobrze churchill - ale art. 1000 kc ? (SN z 30.01.08 III CSK 255/07 )

Poza tym zaraz - o czym my mówimy, bo ja już się gubię. O zachowku od pierwszego czy drugiego brata ? Co ja piszę - przecież pierwszy nie żyje.

Ostatnia edycja:
Nie było testamentu tylko darowizna na rzecz żyjącego brata składająca się z udziału mamy w spadku 6/16 po zmarłym drugim bracie (na 300.000), a mama nie zyje od roku. troche pogmatwane dlatego wlasnie nie mogę sie połapa w tych przepisach.

To chodzi o zachowek w związku z dziedziczeniem po bracie, czy o zachowek w związku z dziedziczeniem po matce?

No właśnie - ustalmy najpierw dokładnie czego dotyczy pytanie.

Jeśli chodzi o zachowek po matce, która nie pozostawiła testamentu, to nie ma mowy o żadnym zachowku po niej.

Natomiast art. 1000 k.c. także dotyczy dziedziczenia testamentowego - chodzi o sytuację w której darowizna za życia dokonana jest albo na rzecz innej niż spadkobierca ustawowy osoby, albo na rzecz spadkobiercy ustawowego ale innego niż ten od którego domagamy się zapłaty zachowku. Teza wyroku SN III CSK 255/07 jednoznacznie wskazuje, że przepis ten dotyczy osoby uprawnionej do zachowku - czyli pominiętej w testamencie ale nie wydziedziczonej.

churchill napisał:
Jeśli chodzi o zachowek po matce, która nie pozostawiła testamentu, to nie ma mowy o żadnym zachowku po niej..
Bo matka nie pozostawiła testamentu a pbon jest powołany do spadku z ustawy.

Powrót