czy należy nam się spadek po zmarłej mamie?

• Autor wątku Autor wątku dula113
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dula113

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moja mama zmarła pięć lat temu. sprawy spadkowej żadnej nie było ponieważ tata żyje i prowadzi gospodarstwo, mam pięcioro rodzeństwa, niektórzy niepełnoletni. Ostatnio Mój Dziadek( tata zmarłej mamy) dostał spadek po bracie, działkę i on podzielił to zaraz na jego dwóch synów (moi wujkowie), (pominął zmarłą mamę i nas jako jej dzieci) My(tata i ja z rodzeństwem) nie dostaliśmy nigdy żadnego zawiadomienia o tej sprawie? teraz oni chcą to sprzedać i podzielić się pieniędzmi ale nas oczywiście nie uwzględniają. czy możemy się o to dopominać i czy jeśli mama nigdy nic nie dostała od rodziców to czy może nam się coś wo gule należy? czy możliwe że bez naszej wiedzy i zawiadomienia dziadek nas wydziedziczył z tej sprawy i pieniędzy? czy po prostu o tym na sprawie spadkowej nie powiedzieli o mamie i o nas? proszę o odpowiedz jak najszybszą.

dula113 napisał:
Ostatnio Mój Dziadek( tata zmarłej mamy) dostał spadek po bracie, działkę i on podzielił to zaraz na jego dwóch synów (moi wujkowie), (pominął zmarłą mamę i nas jako jej dzieci) My(tata i ja z rodzeństwem) nie dostaliśmy nigdy żadnego zawiadomienia o tej sprawie?

Jeżeli dziadek dostał spadek po bracie to mógł z tym spadkiem zrobić co zechce i nikogo nie musiał o tym informować.
Dopiero po smierci dziadka bedzie można domagać się ewentualnego zachowku od osób obdarowanych przez dziadka. Wszystko zależy jak bedzie dzielony majatek po dziadku, czy bedzie testament itp.
Natomiast po Waszej matce macie prawo do dziedziczenia. Jeżeli nie było sprawy spadkowej to należy ją przeprowadzić. Czy matka posiadała jakiś majątek? czy nieruchomości były współwłasnością matki i ojca?

Powrót