Czy należy sie polski zasiłek po transferowanym zasiłku zagranicznym?

• Autor wątku Autor wątku SEZAMKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SEZAMKI

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam. Ptranie zadaję, ponieważ wszystko przede mną i chcę rozeznać sie w sytuacji. Za wszelkie rady i pomoc dziekuję.

Po 12 latach pracy za granicą, rejestruję się w zagranicznym UP , przez 4 tyg pobieram zasiłek i skłądam pismo o transfer do kraju ojczystego. Zabieram dokument U2 i w ciągu 7 dni rejestruję sie w polskim UP. Przez 3 miesiące zasiłek otrzymuje z zagranicy.
Czy po tym terminie, moge wystopić o rejestrację w polskim Urzedzie pracy i pobierać zasiłek polski? jestem wstanie udokumentować, że podczas pracy za granica mój ośrodek zycia był w Polsce (posiadam rodzine i dzieci, którym wysyłałem pieniadze, inwestowałem i regularnie byłęm w Polsce) Czy to wystarczy? Czy ktoś był w podobnej sytuacji?

SEZAMKI napisał:
Czy po tym terminie, moge wystopić o rejestrację w polskim Urzedzie pracy i pobierać zasiłek polski?
Nie, nie można otrzymać zasiłku dwa razy za ten sam okres pracy.

Możesz ubiegać się o kontynuację transferu o kolejne 3 miesiące w zagranicznym urzędzie.

Źle mnie zrozumiano. Nie chcę zasiłku dwa razy, pragne kontynować. Z zagranicy przysługuje mi trzy miesiące transferowany, a w Polsce chce kontynuować, na polskich warunkach do 6-12 miesięcy w zależności od UP.

Tak się nie da. Jak chcesz kontynuować, możesz ubiegać się w zagranicznym urzędzie pracy.
Prawo do zasiłku w Polsce uzyskasz po przepracowaniu 365 dni z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem.

Powrót