Czy nalezy sie renta rodzinna?

• Autor wątku Autor wątku lorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lorek

Użytkownik
Odpowiedzi
40
witam
moj narzeczony zmarl 20 czerwca,mamy wspolne dziecko-5 miesieczna corke
mieszkalismy razem od listopada
moj D. mial 20 lat
skonczyl 2 lata szkoly zawodowej (z bezplatnymi praktykami) ,pol roku stazu a po stazu zdazyl jeszcze przepracowac pol roku na pelen etat
czy nalezy sie po nim renta dla mojej corki?
pytam poniewaz slyszalam ,ze aby otrzymac rente ojciec musi miec przepracowane 5 lat-ale on nie mial mozliwosci tyle przepracowac
jezeli renta sie nalezy to w jakiej wysokosci?
w umowie mial wpisane 950 zl
ale dostawal na konto ok 1700 zł (premie co miesiac)
prosze o pomoc bo czas ucieka a ja nie wiem co zrobic :(
i przy okazji
moj D. wzial konsole na raty
zostaly jeszcze 3 do splacenia(150zl)
w banku powiedziano ze trzeba bedzie to splacic
kto musi to splacic(kredyt nie byl ubezpieczony)
z gory dziekuje za odpowiedz

Wymagane są 2 lata pracy, ale i ten warunek chyba nie będzie spełniony.
Jeżeli będzie udowodniony wymagany staż, to świadczenie będzie w najniższej wysokości czyli 675,10 zł (brutto).
A co do rat - obciążają one spadkobierców Dziedziczenie..

mam jeszcze jedno pytanie
nie mam ubezpieczenia
czy jako prawny opiekun dziecka,ktore bedzie otrzymywalo rente ja z tego tytulu mam ubezpieczenie ,czy renta dla dziecka bedzie na moje dane?
dodam ze nie bylismy malzenstwem

Jeżeli będzie prawo do renty (a z tego co napisałaś to wątpię w to) to będziesz mogła byc zgłoszona do ubezpieczenia jako członek rodziny (matka) osoby uprawnionej.

Jeżeli ubezpieczony nie osiągnął okresu składkowego i nieskładkowego, o którym mowa w ust. 1,(chodzi o staż proporcjonalny do wieku w tym przypadku 2 lata ) warunek posiadania wymaganego okresu uważa się za spełniony, gdy ubezpieczony został zgłoszony do ubezpieczenia przed ukończeniem 18 lat albo w ciągu 6 miesięcy po ukończeniu nauki w szkole ponadpodstawowej, ponadgimnazjalnej lub w szkole wyższej oraz do dnia powstania niezdolności do pracy miał, bez przerwy lub z przerwami nieprzekraczającymi 6 miesięcy, okresy składkowe i nieskładkowe
na dzień zgonu zus uznaje ze zmarły był całkowicie niezdolny do pracy i w przypadku który opisuje art 58 pkt 3 wówczas renta rodzinna przysługuje

Powrót