Czy należy sie spadek?

• Autor wątku Autor wątku rafo71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafo71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,moja historia jest prosta jak pewnie wielu osób...
Po ślubie moich rodziców i tuż po moim narodzeniu ojciec odszedł. Po kilku latach matka dostała rozwód.I tak wychowany zostałem przez matkę(do pełnoletności).Gdy już ja założyłem swoja rodzinę matka wyszła za mąż.(w końcu wszyscy bylismy już dorośli).
Kilka lat temu,badając korzenie rodziny,zapoznałem się z bratem rodzonym ojca i jego dziećmi.(stosunki z nami jak najlepsze,aczkolwiek jak mnie zobaczyli to chyba się troszkę wystraszyli,jak bym przyjechał po majątek)
Dwa lata temu dowiedziałem się że ojciec zmarł.(mieszkał w innej części Polski niż jego brat i ja).
Ojciec ślubnych dzieci nie posiadał(prócz mnie)
Kilka lat przed śmiercią ojca zmarła jego mama(moja babcia).Brat ojca pozostał w domu rodzinnym sam.
Pytanie:
Czy po śmierci babci ojcu należała sie częśc spadku?
Czy po śmierci ojca należy się jakaś część mnie ?
Jeśli jest ktoś kto chciałby zająć się tą sprawą to proszę o maila.(majątek jest baaaardzo pokażny).

Tak, ojcu mógł się należeć spadek po babci i panu też może należeć się spadek ojcu.
Proszę dowiedzieć, się:
1. czy było postępowanie o stwierdzenie nabycia spadku po babci i po ojcu,
2. jeżeli nie, to czy zostawili testament.

Co do maila - forum nie służy do pośrednictwa w poszukiwaniu klientów / pełnomocników.

witam,
1 - ojciec dziedziczyl ustawowo (jezeli nie bylo testamentu) po swojej matce razem ze swoim bratem.
2 - po ojcu dziedziczysz wraz ze swoim przyrodnim rodzenstwem (ustawowo) w rownych czesciach. Jezeli byl testament byc moze przysluguje Ci jeszcze roszczenie o zachowek (3lata od ogloszenia testamentu).

pozdrawiam

Powrót