czy należy sie zasiłek przedemerytalny?

• Autor wątku Autor wątku joanna m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam ponownie.
Mama dostałą 3 miesięczne wypowiedzenie (kończy się 28.12.) - likwidacja działalności pracdawcy (właściciel ma 2 sklepiki, które musi zamknąć). Mama ma 53 lata (ur 1954r), 25 przepracowała, jeżeli wlicza się wychowawczy i okres zasiłku dla bezrobotnych, będzie prawdopodobnie 30 lat.
Czy wobec tego należał się jej będzie zasiłek przedemerytalny?
Co potrzebne jest to ustalenia tego, gdzie trzeba się z tym zgłosić? ZUS? UP?

Bardzo dziękuję za informację

Joanna m

Wypowiedzenie kończy się raczej 31.12.2007. Należy pytać o świadczenie przedemerytalne (nie zasiłek). Przyznaje ZUS więc on jest instytucją właściwą.
Wymogiem ubiegania się o świadczenie jest jednak pobieranie przez co najmniej 6 miesięcy zasiłku dla bezrobotnych - tu właściwy jest UP.

Zobacz: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=410

coś wyczytałam w gazecie, że warunkiem ubiegania się jest ukończenie do końca 2008 roku 50lat :( zadzwonię do zus

...albo Pani coś źle przeczytała, albo źle napisali :) Nie ma granicznej daty dla obowiązywania ustawy o świadczeniach przedemerytalnych.

już wiem
Niestety mama nie dostanie w sumie nic. warunek to przepracowanie 54lat (jeżeli likwidują zakąłd pracy lub jest niewypłacalny), nietety Pani w zusie powiedziała mi,żę 3 lata ZSZ i 3 lata technikum nie wliczają się do lat pracy, ponieważ nie płacono skąłdek z aten czas:(

Witam! Zakład pracy mojej mamy zostanie zlikwidowany z końcem br. roku. I ona będzie miała staż pracy na koniec roku wynoszący 33 lata 11 miesięcy i 22 dni. Po nowym roku w styczniu będzie kończyć 50 lat. Mam pytanie Czy ma się po tym zarejestrować w urzędzie pracy od 1.01.2011 i pobierać zasiłek dla bezrobotnych przez 6 miesięcy a potem ubiegać się o to świadczenie przedemerytalne ? czy jak się jest na tym zasiłku dla bezrobotnych to ten czas przebywania na nim wlicza się w staż pracy. Czy jej się będzie należeć to świadczenie przedemerytalne ?

Powrót