Czy należy spłacić spółdzielni mieszkaniowej zaległy czynsz?

• Autor wątku Autor wątku coolvikus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

coolvikus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam

Moja sytuacja wygląda tak: prababcia zmarła kilka lat temu, moja mama po niej. Prababcia pozostawiła po sobie mieszkanie które odziedziczyli: jej syn, jej wnuk oraz prawnuczka czyli ja. Ja jako małoletnia nie zrzekłam się w terminie spadku po mamie (a dokładniej mówiąc jej długów) więc zostałam jednym z trzech spadkobierców tego mieszkania (ponieważ mama nie żyje. Gdyby żyła to ona byłaby spadkobiercą). Mieszkanie prababci zostało sprzedane w 2017 roku. Według prawa po sprzedaży mieszkania część kwoty która mi się należała poszła na spłatę długów po mojej zmarłej mamie a pozostałe długi po niej które odziedziczyłam powinny zostać umorzone (dziedziczenie do wysokości inwentarza). Jednak cały czas spółdzielnia mieszkaniowa upomina się ode mnie, od wnuka mojej prababci i syna mojej prababci abyśmy spłacili zaległy czynsz w kwocie 3500 zł.

Moje pytanie brzmi: Czy spółdzielni mieszkaniowej należy spłacić ten zaległy czynsz? Jeżeli tak to dlaczego skoro ten dług powinien zostać umorzony bo nie wystarczyło na niego pieniędzy z mieszkania? Dodam również że administracja upomniała się o ten czynsz już po sprzedaży mieszkania oraz po rozdzieleniu przez komornika pieniędzy na długi.

coolvikus napisał:
Czy spółdzielni mieszkaniowej należy spłacić ten zaległy czynsz?

Jeżeli jako pełnoletnia osoba mieszkała Pani w lokalu w czasie gdy powstała zaległość to jest Pani solidarnie zobowiązana wraz z innymi lokatorami do zapłaty czynszu (a więc i zaległości czynszowej) za czas zamieszkiwania lokalu niezależnie od kwestii spadkobrania. Ponadto jeżeli dług powstał po dniu otwarcia spadku to nie jest on długiem spadkowym więc dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza nie ogranicza odpowiedzialności za jego zapłatę.

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli jako pełnoletnia osoba mieszkała Pani w lokalu w czasie gdy powstała zaległość to jest Pani solidarnie zobowiązana wraz z innymi lokatorami do zapłaty czynszu (a więc i zaległości czynszowej) za czas zamieszkiwania lokalu niezależnie od kwestii spadkobrania. Ponadto jeżeli dług powstał po dniu otwarcia spadku to nie jest on długiem spadkowym więc dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza nie ogranicza odpowiedzialności za jego zapłatę.

Nigdy tam nie mieszkałam, nie byłam tam też zameldowana. Cały czas mieszkałam z tatą bo byłam wtedy osobą małoletnią i w dalszym ciągu nią jestem. Nie mam jeszcze osiemnastu lat.

Po tym wezwaniu o o spłatę długu w administracji tata poszedł na darmowe porady prawne i pan udzielający porad powiedział że administracja absolutnie nie może żądać spłaty zadłużenia czynoszowego skoro upomnieli się dopiero po zamknięciu sprawy przez komornika i rozdzieleniu pieniędzy. Powiedział że gdyby upomnieli się o pieniądze w trakcie prowadzenia sprawy to wtedy komornik spłaciłby im te 3500 zł ze sprzedanego mieszkania.

Ostatnia edycja:
Skoro dziedziczenie odbyło się na zasadzie dobrodziejstwa inwentarza to musiał zostać sporządzony spis inwentarza lub wykaz inwentarza. Każdy z tych dokumentów powinen obejmować także długi spadkowe. Jeżeli zaległość czynszowa powstała przed otwarciem spadku a nie później to jest długiem spadkowym i powinna znaleźć się w wykazie/spisie. Jeżeli dług znalazł się w wykazie/spisie a jednocześnie całość majątku spadkodawcy przeznaczono już na spłatę innych długów spadkowych to ten dług spadkowy w postaci zaległości czynszowej został wprawdzie odziedziczony ale odpowiedzialność za niego odpada. Jeżeli przedmioty stanowiące stan czynny spadku zostały w całości sprzedane a mimo to nadal pozostały do spłaty długi spadkowe wówczas spadkobierca, który przyjął spadek z dobrodziejstwem inwentarza może wobec niezaspokojonych wierzycieli spadkodawcy powoływać się na ograniczenie swojej odpowiedzialności (chyba że mając świadomość lub możliwość ustalenia istnienia długu pominie go w wykazie - to zastrzeżenie nie dotyczy jednak osób nie posiadających pełnej zdolności do czynności prawnych czyli np. małoletnich).
Przepis prawny:
art. 1032 Kodeks cywilny
§ 1. Spadkobierca, który przyjął spadek z dobrodziejstwem inwentarza i spłacił niektóre długi spadkowe, a nie wiedział i przy dołożeniu należytej staranności nie mógł się dowiedzieć o istnieniu innych długów spadkowych, ponosi odpowiedzialność za niespłacone długi spadkowe tylko do wysokości różnicy między wartością stanu czynnego spadku a wartością świadczeń spełnionych na zaspokojenie długów spadkowych, które spłacił.
§ 2. Spadkobierca, który przyjął spadek z dobrodziejstwem inwentarza i spłacając niektóre długi spadkowe, wiedział lub przy dołożeniu należytej staranności mógł się dowiedzieć o istnieniu innych długów spadkowych, ponosi odpowiedzialność za te długi ponad wartość stanu czynnego spadku, jednakże tylko do takiej wysokości, w jakiej byłby obowiązany je zaspokoić, gdyby spłacał należycie wszystkie długi spadkowe. Nie dotyczy to spadkobiercy niemającego pełnej zdolności do czynności prawnych oraz spadkobiercy, co do którego istnieje podstawa do jego ubezwłasnowolnienia.

Byrhtnoth, w czwartym zdaniu Twojego postu na początku powinno być przynajmniej zaprzeczenie: Jeżeli dług nie znalazł się w wykazie/spisie...

Proszę mi jeszcze odpowiedzieć na jedno pytanie. Moja odziedziczona kwota to 21000 zł. Komornik przeznaczył ją na spłatę długów a na te długi na które brakło pieniędzy podobno umorzył (dziedziczenie do wysokości inwentarza). Czy to prawda? Taką odpowiedź otrzylama od komornika na koniec tej sprawy. Czy jakieś firmy mogą mnie ścigać za te długi na które brakło pieniędzy?

Byrhtnoth, w czwartym zdaniu Twojego postu na początku powinno być przynajmniej zaprzeczenie: Jeżeli dług nie znalazł się w wykazie/spisie...
Celowo zaprzeczenia nie używam gdyż właśnie chodziło mi o sytuację długu spadkowego, który był w spisie/wykazie ale pozostał niespłacony z uwagi na wyczerpanie stanu czynnego spadku na spłatę pozostałych długów spadkowych.
Komornik nie ma takiej możliwości, może umorzyć postępowanie egzekucyjne. Generalnie dług pozostały po wyczerpaniu stanu czynnego spadku dług istnieje i został przez Panią odziedziczony ale może Pani skutecznie bronić się tym, że inne długi spadkowe zostały już spłacone w kwocie odpowiadającej wartości stanu czynnego spadku.

Powrót