czy napewno jutro??

• Autor wątku Autor wątku agusia123456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
31 grudnia 2007r.
A co do godziny...Jak go wypuszczą, to będzie wolny.
A ściślej jak go areszt rozliczy.

No i" bzdura" , bo też myslałam ,że 31.12.07r. ,ale niestety na zaświadczeniu z ZK podali termin wyjscia 01.01.08r. , a nawet małe dziecko wie ,że to jest Nowy Rok i wszystko jest nieczynne np. administracja nie pracuje, autobusy nie kursują itd. itp.A zaplanowaliśmy sobie (to tak na marginesie), że przetańczymy razem noc Sylwestrową..... :(
Czy jest możliwe ,że wyjdzie za brame dopiero 2 stycznia 2008r.?- czy ktoś po prostu pomylił się w Zk w wyliczeniu o ten jeden dzień?
Jeden dzień niby to tak mało , a jednak sama myśl o tym ,że spędzi się go w ZK.... :( zamiast już w domu :(

magnatex-art 50 regulaminu porządkowego zwalniania tym aresztowanego w porze wieczornej,lub nocnej,mówi o zapewnieniu mu noclegu na jego pisemny wniosek w pomieszczeniu innym,niż cela.

13a - dzień ustawowo wolny od pracy, nie dotyczy w tym wypadku aresztów. Niedziele też są wolne, a mimo wszystko pewne czynności są dokonywane. Mi natomiast nie odpowiada coś innego. Termin liczy się w miesiącach. 01.01.2008r. zacznie się nowy miesiąc. Trzeci. Prędzej uważałbym że nastąpiła pomyłka piszącego.

Oceanio - regulamin porządkowy aresztu nie jest w tym momencie wiążącym aktem prawa. Proszę zwrócić uwagę na fakt, iż po zwolnieniu z aresztu człowiek jest wolny i może chodzić gdzie i jak chce. Na terenie aresztu spełnienie tego warunku jest niemożliwe.
Zresztą to co napisałem jest związane z doświadczeniami i wiedzą nabytą w związku ze zwiedzaniem wielu aresztów i zakładów na terenie całego kraju.

ale odwołaj bzdurę,proszę :wink:

Czyli , lepiej wyjaśnić z Zakładem Karnym już teraz- czy to pomyłka piszącego? żeby nie było potem lamentu i zgrzytania zębami? :)

Magnatex , faktycznie żeby zamknąć pacjenta wiele osób ciężko pracuje,
rewizje, przesłuchania, protokoły, zbieranie dowodów 8) , no ale taka wasza praca , co niektórzy ją uwielbiają :evil: nie będę wskazywać myszką, którzy :evil: :D

Nie ma żadnej pomyłki, koniec kary przypada na 01.01.2008r :( dzwoniłam do ewidencji.... :(
Art. 168. Jeżeli termin zwolnienia skazanego odbywającego karę przypada na dzień ustawowo wolny od pracy, zwolnienie to następuje w dniu poprzedzającym ten termin. - ale to będzie zastosowane, więc... :)

a ja mam takie pytani jezeli dzien zwolnienia wypada w niedziele to osadzony zostanie wypuszony w piątek czy beda czekac do poniedzialku?? proszę o odpowiedz

W międzyczasie jest jeszcze sobota.
Nie mogą czekać do poniedziałku, ponieważ osadzony odsiadywałby już "nadgodziny".

Powrót