Czy naprawa gwarancyjna przedłuża okres gwarancji?

• Autor wątku Autor wątku gregzw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nie wiem co to znaczy "zakup konsumencki", ale kupiłam telefon w Orange i mam na niego paragon i kartę gwarancyjną

znam warunki Gwarancji doskonale ale z korespondencji z autoryzowanym punktem serwisowym wynika że albo ja coś źle rozumiem albo oni chcą mnie po prostu oszukać.

Wyciąg z gwarancji:
2. Wady fizyczne produktu ujawnione w okresie gwarancji będą usuwane bezpłatnie w możliwie krótkim terminie nie przekraczającym 14 dni od daty dostarczenia urządzenia do autoryzowanego punktu serwisowego.
10. okres gwarancji ulega przedłużeniu o okres przebywania urządzenia w serwisie.

Dla mnie wynika z tego że jak oddaje telefon do serwisu A 01.09.2016 to oni muszą mi go oddać do 15.09.2016 (nie wiem czy wlicza się tutaj dzień oddania przeze mnie telefonu).
W zależności od tego czy przyjmiemy powyżej 14dni czy 15dni to też o tyle powinna być przedłużona gwarancja i te daty powinny być podbite na karcie gwarancyjnej.

Z Twojego opisu wynika, ze gwarancja powinna być przedłużona o 4 dni (od 05 do 09)
Ale jakie to ma praktycznie teraz znaczenie?

4 dni - czyli dzień oddania do serwisu się nie wlicza. OK

Praktycznego znaczenia teraz nie ma, ale może mieć za miesiąc, bo telefon się ciągle psuje.
Dla mnie ważniejsze jest to że zmarnowałam kilka godzin mojego życia na pisanie maili udowadniających swoją rację a ktoś mi chce wmówić że tej racji nie mam ....... i co mogę zrobić? - zakładać sprawy cywilne z powodu telefonu? - oni dobrze wiedzą że nikt tego nie zrobi dlatego pozwalają sobie tak lecieć w kulki ze mną.
Wolę napisać do producenta sprzętu ze "skargą" na punkt serwisowy ale muszę mieć pewność że mam rację.

loco1 napisał:
A dlaczego w ogóle korzystasz z gwarancji, a nie z niezgodności towaru z umową?

Szczerze mówiąc pierwsze raz o czymś takim słyszę - muszę o tym poczytać.

Powrót