czy nauczyciel może nas zmusić ?

• Autor wątku Autor wątku mika1125
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mika1125

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mam ważne pytanie, chodzi mi dokładnie o to czy nauczyciel ma prawo zmusić uczniów do nagości pod prysznicami przed i po basenie. Dzisiaj sie właśnie dowiedziałam, że przed i po mamy sie myć nago w otwartych prysznicach w grupach 30-40 osobowych, wiadomo, że dziewczyny z dziewczynami, ale jednak uważam to za nadużycie mojego prawa do prywatności. W dodatku nasza nauczycielka powiedziała, że będzie sprawdzać czy przypadkiem nie myjemy sie w strojach ponieważ wszystkie mają być nago! Przeraża mnie to, ponieważ nie lubie pokazywać swojego ciała, w dodatku całego gołego. Dodam, ze jestem niepełnoletnia, ponieważ mam niecałe 17 lat i nie mam zamiaru sie rozbierać pod otwartymi prysznicami, i być do tego zmuszana. Dodatkowo pani uważa, że to nic takiego i dla niej to nie jest naruszenie prywatności bo wszystkie jesteśmy takie same ( w tym sie nie zgodze, ale idąc jej tropem myślenia to po co chodzić po ulicach w ubraniach jak i tak każdy wie jak inna osoba wygląda nago) Czuje sie z tym źle, a niestety do niej nie dochodzą żadne argumenty i ona uważa, że jak ktoś nie zrobi tak jak sobie życzy to nie dopuści do basenu!! Czy moge coś z tym zrobić? Bo na pewno nie rozbiore sie do naga, ponieważ to dla mnie przesada, to jednak jest część szkolna i budynek publiczny i jak ktoś chce to okej, ale nie powinno być przymuszania. Pomocy!

mika1125 napisał:
Dzisiaj sie właśnie dowiedziałam, że przed i po mamy sie myć nago

A jak chcesz się umyć? Jak umyjesz części intymne ciała? Nie wiem czy wiesz, ale pod prysznicem basenowym myjesz swoje ciało a nie pierzesz strój kąpielowy ....

Akurat wolałabym umyć sie dokładnie w domu, a nie przy wszystkich. Logika... Gdyby jeszcze byłyby odzielne kabiny ale nie, wszystkie razem....

Na 100% jest to nadużycie ze strony nauczyciela. Nikt nie ma prawa zmuszać nawet dorosłego do brania publicznie prysznica nago, to faktycznie naruszenie prywatności. A umyć intymne części ciała można nawet w stroju kąpielowym. W stanach ta nauczycielka byłaby wpisana do rejestru policji jako osoba podglądająca uczennice ze skłonnościami pedofilskimi i ostałaby zakaz wykonywania zawodu nauczyciela.
Prawnie za ciebie odpowiadają rodzice i to właśnie może mama powinna iść do nauczycielki i poinformować ją, że nie zgadza się na taką formę brania wspólnego prysznica. Jak to nie pomoże rozmowa z dyrekcją powinna zakończyć temat.

Forg, a co twoje błyskotliwe uwagi wnoszą w każdy temat?

Powiedz o tym rodzicom, niech porozmawiają z nauczycielką, jak nie pomoże to zgłosić to dyrekcji szkoły.

Powrót