Czy nauczyciel może oceniać z rzeczy nie związanych ze swoim przedmiotem?

• Autor wątku Autor wątku okienny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

okienny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Tak jak w pytaniu, czy nauczyciel może wymagać czegoś czego nie ma w jego przedmiocie?
przykład:
Nauczyciel od języka angielskiego postanowił zrobić lekcję świąteczną. Na owej lekcji zadał uczniom zadanie, żeby narysowali kartkę świąteczną[nic nie pisać po angielsku, lecz tylko narysować co jest raczej dziwne] (wcześniej poinformował aby przynieść potrzebne do tego przedmioty typu klej, kartki itp.). A więc jeżeli uczeń przyszedł na ten przedmiot przygotowany, w miarę swoich możliwości starał się coś zrobić i nie przeszkadzać to czy nauczyciel może wystawić uczniowi ocenę dop. twierdząc ,że kartka mu się nie podoba?

Czy w tedy nie zadziała: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 7 września 2004 r.
§ 7
"Przy ustalaniu oceny z wychowania fizycznego, techniki, plastyki i muzyki należy w szczególności brać pod uwagę wysiłek wkładany przez ucznia w wywiązywanie się z obowiązków wynikających ze specyfiki tych zajęć."

proszę o szybką odpowiedź:!:

Nauczyciel przedmiotowy może oceniać ucznia tylko z przyswojenia materiału, którego naucza ( a więc podstawy programowej). Opisana sytuacja nie jest takim przypadkiem. Czy ocena nauczyciela wstawiona była do dziennika z j. ang, czy plastyki/techniki?

W opisanej sytuacji nauczyciel wpisał ocenę do dziennika z j. ang. Co prawda nie zaburzyło mi to oceny semestralnej lecz do tej pory interesowała mnie odpowiedź.

W tym konkretnym przypadku ... może. Nie wiemy nic o przebiegu lekcji i nie wiemy czego wymagał nauczyciel. To, że nie kazał nic pisać po angielski nie oznacza, że nie miał innych wymogów związanych z tą akurat lekcją i nie wiemy za co tak naprawdę wystawiał taką ocenię. Ja ją uzasadnił?

kalejdoskop napisał:
Nauczyciel przedmiotowy może oceniać ucznia tylko z przyswojenia materiału, którego naucza ( a więc podstawy programowej)...

Nieprawda.

Shocked...dlaczego nieprawda? Nauczyciel j. angielskiego, może ocenić pracę plastyczną ucznia, a nauczyciel np. matematyki , może zadać i ocenić pracę np.: z j. angielskiego?

Napisaleś "Nieprawda", wklejając wypowiedź: "Nauczyciel przedmiotowy może oceniać ucznia tylko z przyswojenia materiału, którego naucza ( a więc podstawy programowej)..." Czy to oznacza, że Nauczyciel może oceniać ucznia nie tylko z materiału, który z nim przerobił ?

Przerabia się kamizelki na szelki. Podstawę programową się realizuje.

Oceniać można nie tylko ze zrealizowanego materiału.

Shocked, mam takie pytanie, jesteś pewien że podstawę programową się realizuje? Przy czym proszę nie odbieraj tego jako przytyk do Twojej wypowiedzi,ale jako zaproszenie do dyskusji na tet temat już poza tym tematem i nie tu a na przykład na PW. Aby ewentualne zainicjować dyskusję, ja od zawsze twierdziłem i twierdzę, że nie. Ale jak wspomniałem zapraszam na ewentualną dyskusję ( jeśli masz ochotę).

Ostatnia edycja:
ROZPORZÑDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ1)
z dnia 30 kwietnia 2007 r.
w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy...

Rozdział 2
...
§ 2. 1. Ocenianiu podlegajà:
1) osiàgnięcia edukacyjne ucznia;
2) zachowanie ucznia.
2. Ocenianie osiàgnięć edukacyjnych ucznia polega
na rozpoznawaniu przez nauczycieli poziomu i postępów w opanowaniu przez ucznia wiadomości i umiejętności w stosunku do wymagań edukacyjnych
wynikających z podstawy programowej, określonej w odrębnych przepisach, i realizowanych w szkole programów nauczania uwzględniających tę podstawę.

rzeczywiście taki zapis jest. problem w tym,że w obecnie obowiązujących podstawach programowych nie ma wymagań edukacyjnych np. przedmioty kształcenia ogólnego, a w podstawach programowych kształcenia w zawodzie zawarte są wymagania związane z wyposażeniem, które szkoła musi mieć aby móc nauczać w danycm zawodzie. Jak to się ma do oceniania ?

Ocenianiu w ramach przedmiotu podlega również: stopień zaangażowania, sumienność, aktywność i kreatywność.
Rozporządzenie nie traktuje o tym wprost.

Shocked napisał:
Ocenianiu w ramach przedmiotu podlega również: stopień zaangażowania, sumienność, aktywność i kreatywność.
Rozporządzenie nie traktuje o tym wprost.
Należy jednak pamiętać, że kryteria o których piszesz nie podlegają ocenianiu stricte, są natomiast czynnikami wpływającymi na ostateczną ocenę ucznia (nie tylko śródroczną czy końcową).
Mówiąc inaczej: nauczyciel j. angielskiego nie może w myśl tego Rozporządzenia wystawić oceny za pracę plastyczną, która w żaden sposób nie była powiązana merytorycznie z tym przedmiotem. Ocena samej kreatywności czy zaangażowania bez podstawy merytorycznej wartości jest niezgodna z aktem prawnym.

Ostatnia edycja:
kalejdoskop napisał:
...nauczyciel j. angielskiego nie może w myśl tego Rozporządzenia wystawić oceny za pracę plastyczną, która w żaden sposób nie była powiązana merytorycznie z tym przedmiotem...

A tego co było i z czym związane to nie wiadomo.
Znamy tylko połowiczną wersję jednej ze stron, więc to zbyt mało by cokolwiek przesądzać.

Powrót