czy niedopelnienie obowiazkow jest przestepstwem??

• Autor wątku Autor wątku kangus85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kangus85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam pewne pytanie, bo nie wiem jak to potraktowac. Nauczyciel pewnej szkoly zostal aresztowany w zwiazku z podejrzeniem o molestownie uczennic. Do dyrektora szkoly nie wplynela zadna oficjalna informacja jakoby takie zdarzenie mailo miejsce. Przyszly tylko dwie matki uczennic i powiedzialy wicedyrektorce ze n-l zachowywal sie wobec corek niestosownie, nie padlo slowo molestowal czy wykorzystal. Ponadto matki nie zyczyly soebie zglaszania tej sprawy na Polocje. czy w zwiazku z tym dyrektor ma obowiazek zgloszenia faktu ewentualnego podejrzenia molestowania na Policje???wbrew woli rodzicow??i jakie konsekwencje groza niedopelnieniu tego??

prosze niech ktos odpisze to dla mnie bardzo wazne:(

nauczyciel ma obowiązek zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa, ale ja najpierw radziłabym rozeznać sytuację, dowiedzieć sie na czym polegało zachowanie nauczyciela, niech psycholog szkolny porozmawia z pokrzywdzonymi dziewcynami, ustalić też wstepnie z nauczycielem. Jeżeli po tych ustaleniach dyrektor nie poweźmie podejrzenia, ze nastąpiło przestępstwo - nie musi zgłaszać. Są to bardzo delikatne sprawy.

Powrót