S
swiderr
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam,
wróciłem dzisiaj od dentysty i zaszedł pewien problem:
Miałem leczony ząb kanałowo, opierało się to o 4 wizyty. Po czwartej wizycie dentysta powiedział, że będzie mnie to kosztować 200zł. Nigdy wcześniej nie wspominał o koszcie zabiegu, ponadto mówi, że nie obejmuje mnie już ubezpieczenie NFZ, bo skończyłem 18 lat. Wciąż jednak jestem osobą uczącą się, nie pracującą - jestem na utrzymaniu rodziców.
Przeczytałem, że :
Art. 66
1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:
(...)
17. uczniowie oraz słuchacze zakładów kształcenia nauczycieli w rozumieniu przepisów o systemie oświaty niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu.
W takim wypadku chyba ubezpieczenie mnie obejmuje, prawda?
Poza tym czy zachowanie lekarza nie wskazuje na ewidentne wyłudzenie?
Co powieniem w takiej sytuacji zrobić,
bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Swiderr.
wróciłem dzisiaj od dentysty i zaszedł pewien problem:
Miałem leczony ząb kanałowo, opierało się to o 4 wizyty. Po czwartej wizycie dentysta powiedział, że będzie mnie to kosztować 200zł. Nigdy wcześniej nie wspominał o koszcie zabiegu, ponadto mówi, że nie obejmuje mnie już ubezpieczenie NFZ, bo skończyłem 18 lat. Wciąż jednak jestem osobą uczącą się, nie pracującą - jestem na utrzymaniu rodziców.
Przeczytałem, że :
Art. 66
1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:
(...)
17. uczniowie oraz słuchacze zakładów kształcenia nauczycieli w rozumieniu przepisów o systemie oświaty niepodlegający obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu.
W takim wypadku chyba ubezpieczenie mnie obejmuje, prawda?
Poza tym czy zachowanie lekarza nie wskazuje na ewidentne wyłudzenie?
Co powieniem w takiej sytuacji zrobić,
bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Swiderr.