czy obrysowanie nie swojego zdjecia to plagiat?!

• Autor wątku Autor wątku f3112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

f3112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
czy obrysowanie zdjecia w programie (photoshop) to plagiat mam na mysli cos takiego ze za pomoca tabletu obrysowuje sie zdjecie ,ale nie swoje (czasem potrzebuje cos obrysowac czego nie moge sfotografowac jak np jakies zwierzeta czy pojazdy, ladna dziewczyne :P) a pozniej potrzebuje to wykorzystac w jakiejs grafice (zeby bylo jasniej o jaka technike mi chodzi dam linka do tego tutoraiala Draw a Skull with a Wacom Tablet on Vimeo ) jak przy jakims zwierzeciu ksztalt moze sie zatracic tak np przy twarzy modelki juz rysy twarzy pozostana. jakie jest wasze zdanie?!
dla przykladu zrobilem na szybko cos takiego by jasniej przedstawic o co mi chodzi:
link do orginalnego zdjecia: Chisato Morishita on Flickr - Photo Sharing!
link do obrysowanego z wprowadzonymi zmianami: small.jpg - Rozmiar oryginalny - Fotosik.pl
(zrobione dla przykladu bez wiekszych szczegolow) czesci takie jak dorysowana reka plus glowa kruka to juz moje rysunki.
zalozylem taki temat na innym forum dotyczacym grafiki jednak tam nie uzyskalem odp.

wedlug mnie nie masz prawa wykorzystywac nie swoich zdjec bez zgodny autora
obejetnie czy obrysujesz glowke czy nie

Mi się wydaje, że aby "coś takiego" zrobić nie potrzeba zgody autora utworu, jednak aby korzystać lub rozpowszechniać takie opracowanie zgoda jest niezbędna. Art. 2 ust. 2 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych

czyli mam to rozumiec ze jezeli taka grafike chcialbym urzyc do komercjalnego urzytku to odpada.
a do swojego portfolio umieszczonego na str za ktorego nie mam kasy rowniez odpada?!

Powrót