czy ochrona budynku może zakładać blokady ???

• Autor wątku Autor wątku marzunia2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marzunia2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie: czy ochrona budynku może zakładać blokady na koła pojazdów parkujących pod blokiem ? Panowie powołują się na uchwałę wspólnoty, kóra tak stanowi. Wspomniana droga jest drogą dojazdową i ppoż, jakkolwiek jest na tyle szeroka, że zaparkowane samochody nie utrudniają przejazdu innym pojazdom.
I kolejne pytanie: czy ochrona ma prawo pobierać opłaty za zdjęcie owej blokady ??? Panowie pobierają 50 PLN (tylko w gotówce !!!) i w zamian wydają kwitek KP. Zarządca wspólnoty nie wydaje rachunku czy faktury za tą "usługę".
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
m.

Wspólnota nie może nakazać blokowania pojazdów....a już na pewno nie może pobierać opłat za zdjęcie blokady... - jak ci następnym razem założa to zgłoś na Policji fakt usiłowania wyłudzenia pieniędzy....

Witam!!!

U mnie tez byl podobny problem samowolki ze wspólnota, czy na KP jest nazwa dla kogo są te pieniądze?? Ochrona pewnie robi to z obowiązków względem Zleceniodawcy ale nie ma takiego prawa sprawdz czy ci ochraniarze mają licencje!

Pozdrawiam :D

Problem polega na tym, że wezwałąm Policję - panowie przybyli i ... kazali zapłacić, jeśli chcę odzyskać samochód. Powiedzieli, że na drogach wewnętrznych obowiązują przepisy ustalone przez np wspólnoty mieszkaniowe. Na zarzut, że to może być wyłudzenie - powiedzieli, że przecież dostałam druczek KP a pieniądze są przekazywane do kasy wspólnoty... Zastanawiam się teraz jak można wstrzymać te praktyki. Gdzieś podskórnie czuję, że to chyba niezły kant. Poradźcie proszę.

Powrót