Czy od darowizn na konto PayPal bez firmy i organizacji pobierany jest podatek?

• Autor wątku Autor wątku MHogar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MHogar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry ,nie znalazłem w sieci jednoznacznej odpowiedzi dlatego proszę o pomoc w następującej kwestii; Udostępniam fotografie bezpłatnie bez żadnej licencji na jednym z portali gdzie do dyspozycji mam także opcjonalne wsparcie mojego konta PayPal jeśli ktoś chciałby w ten sposób podziękować. Nie prowadzę własnej firmy ani organizacji charytatywnej a spodziewane kwoty raczej byłyby nie wielkie i pewnie nie częste jednak nie wiem czy tym przypadku państwo także wyciąga rękę po podatek czy też mógłbym tych drobnych wpłat nie zgłaszać nigdzie. Może jest jakiś próg dochodu z tytułu darowizn dla osoby bez zarejestrowanej działalności (takie zdawkowe informacje znalazłem na jednej ze stron w sieci) lub działa to na innej zasadzie?

Darowizny od jednej osoby obcej do kwoty 5308 zł w ciągu pięciu lat są zwolnione z podatku.
I nie ma póki co* limitu od ilu osób takie darowizny można otrzymać. Czyli teoretycznie można dostać od 100 osób darowizny po 5000 zł, łącznie 500.000 zł i będzie to wolne od podatku.

* - Sejm przegłosował wprowadzenie limitu na takie zwolnione darowizny od osób obcych - ma on wynieść 54.180 zł, przy czym już są zapowiadane zmiany.

Ogromnie dziękuję Taxtex i jeśli mogę to prosiłbym o wstawienie info jak to przegłosowano ostatecznie jak już będzie ustalone bo w chaosie internetu pewnie znów będzie trudno znaleźć tak konkretną odpowiedź jak Twoja tu.

Powrót