Czy odsiadujac wyrok mozna wprowadzic do wykonania inny wyrok?

• Autor wątku Autor wątku syntya
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
syntya

syntya

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam, potrzebuje informacji odnosnie takiej sytuacji: moj chlopak został aresztowany do odsiedzenia wyroku. Czeka obecnie na ekstradycje, natomiast w Polsce ma sledztwo w toku (zawieszone do momentu az sie podejrzani nie znajda) byl on juz skazany z tego samego art. wiec zapewne dostanie kare bezwzgledna. Moje pytanie brzmi czy jesli odsiedzi wyrok (ten pierwszy) to czy w trakcie odsiadywania moga mu dodac ten drugi? czy moze jest mozliwośc ze jesli odsiedzi pierwszy wyrok po wyjsciu dostanie jakies pare dni zeby spedziec czas ze mna i dzieckiem? bardzo prosze o odpowiedz.

Witam !!!
Moja odpowiedź brzmi : Tak , jak najbardziej mogą mu dodać wyrok do odsiadki.Teraz będzie odsiadywał stary wyrok i jeśli przed upływem końca kary teraźniejszej zakończy się śledztwo i sprawa będzie juz miala finał w sądzie to jak najbardziej mogą dodać mu ten drugi wyrok.

najlepiej żeby jak najszybciej doszło do wydania wyroku w tej drugiej sprawie. wtedy osadzony może pisać wniosek o połączenie wyroków (o ile odbrze pamiętam to do sądu, który ostatni wydał wyrok, ale lepiej spytać specjalisty).. łączna kara to nie suma wyroków, więc możliwe, że nie będzie siedział jednego wyroku za drugim tylko ten najwyższy (np. siedzi z wyrokiem dwuletnim i dostanie jeszcze 3 lata, to może pisać o łączenie kar i posiedzi przy dobrych wiatrach tylko 3 lata, ale przy takim orzeczeniu brane są pod uwagę zachowanie, szkodliwość czynów itp...)

jeśli przed upływem końca kary teraźniejszej zakończy się śledztwo i sprawa będzie juz miala finał w sądzie to jak najbardziej mogą dodać mu ten drugi wyrok.[/QUOTE]

BArdzo dziekuje za odpowiedzi!!!
no wlasnie a jezeli ta druga sparwa bedzie sie sie jeszcze ciagnac? bo jeden z oskarzonych sie ukrywa i do tej pory byla ona zawieszona. Czy mozliwym jest zeby zaraz po wyjsciu z tamtego aresztu zostal aresztowany do tamtej sparwy? czy moze ma jakis czas na to zeby np. spedzic czas z rodzinka.

chilli wyrok łączny jeśli takowy będzie, może być sumą wyroków. Polecam wątek o wyrokach łącznych.

syntya mogą mu zastosować areszt do kolejnej sprawy.

chilli.chilli.bang napisał:
najlepiej żeby jak najszybciej doszło do wydania wyroku w tej drugiej sprawie. wtedy osadzony może pisać wniosek o połączenie wyroków (o ile odbrze pamiętam to do sądu, który ostatni wydał wyrok, ale lepiej spytać specjalisty).. łączna kara to nie suma wyroków, więc możliwe, że nie będzie siedział jednego wyroku za drugim tylko ten najwyższy (np. siedzi z wyrokiem dwuletnim i dostanie jeszcze 3 lata, to może pisać o łączenie kar i posiedzi przy dobrych wiatrach tylko 3 lata, ale przy takim orzeczeniu brane są pod uwagę zachowanie, szkodliwość czynów itp...)

wiec o ile dobrze zrozumialam do tak zwanego wyroku lacznego brany jest pod uwage ten wyzszy wyrok? a czy moze liczy sie to tylko na podstawie faktu ze czyn z któregos z wyroków jest bardziej szkodliwy? Kolejne moje pytanie to czy w trakcie odsiadywania kary jest mozliwość przeniesienia skazanego do innego aresztu? bo moj luby który czeka na ekstradycje do Polski mial juz doswiadczenia w areszcie w którym zamierzaja go osadzic, chcac tego uniknac chcemy (jesli bedzie to mozliwe) przeniesc go do Aresztu blizej mojego miejsca zamieszkania, nadmieniam ze ja mieszkam z Krk a on w Szczecinie?czy jest taka mozliwość????

syntya napisał:
wiec o ile dobrze zrozumialam do tak zwanego wyroku lacznego brany jest pod uwage ten wyzszy wyrok? a czy moze liczy sie to tylko na podstawie faktu ze czyn z któregos z wyroków jest bardziej szkodliwy? Kolejne moje pytanie to czy w trakcie odsiadywania kary jest mozliwość przeniesienia skazanego do innego aresztu? bo moj luby który czeka na ekstradycje do Polski mial juz doswiadczenia w areszcie w którym zamierzaja go osadzic, chcac tego uniknac chcemy (jesli bedzie to mozliwe) przeniesc go do Aresztu blizej mojego miejsca zamieszkania, nadmieniam ze ja mieszkam z Krk a on w Szczecinie?czy jest taka mozliwość????

Mylisz chyba areszt z zk. Jeśli będzie miał wprowadzona sankcję podczas odbywania wyroku to będzie przebywał w areszcie blisko miejsca gdzie prokuratura prowadzi sprawę. Jeżeli odbywa karę pozbawienia wolności to skazany przebywa w zk jak najbliżej swojego miejsca zamieszkania jednak zgodnie z grupą. Tak powinno być ale w praktyce może to wyglądać inaczej ze względu na ograniczoną ilość miejsc w zk

izuniaem napisał:
Mylisz chyba areszt z zk. Jeśli będzie miał wprowadzona sankcję podczas odbywania wyroku to będzie przebywał w areszcie blisko miejsca gdzie prokuratura prowadzi sprawę. Jeżeli odbywa karę pozbawienia wolności to skazany przebywa w zk jak najbliżej swojego miejsca zamieszkania jednak zgodnie z grupą. Tak powinno być ale w praktyce może to wyglądać inaczej ze względu na ograniczoną ilość miejsc w zk
droga iziniaem, wiec mam rozumieć ze wyrok laczny to JEDNAK suma wszystkich wyroków? noi jak bedzie w przypadku kiedy opusci zaklad karny po odsiedzeniu pierwszego wyroku, bedzie mial jakis czas pobycie troche w domu, bo tak jak juz wspominalam wczesniej tamto drugie sledztwo moze sie ciagnać i ciagnąć, gdyz jeden z podejrzanych sie wciaz ukrywa. Czy moze od razu aresztuja go do tamtej sparwy i nie bedzie on mogl wyjsc? a tak wogole ile czasu mozna siedziec na sankcji????

chilli wyrok łączny jeśli takowy będzie, może być sumą wyroków
izuniu to teoria, a w praktyce nie spotkałem się jeszcze z wydaniem wyroku łącznego, który jest sumą wszystkich wyroków. najmniej ile sąd skrócił to 4 miesiące z 2,5 roku + 1 rok
co nie oznacza, ze nie zdarzają się wyroki będące sumą wyroków... zalezy duzo od zachowania osadzonego i jego rsocjalizacji, a także samych artyków, z których został skazany

santya
lepiej dla niego będzie jesli podda się dobrowolnie karze, bo w przeciwnym wypadku areszt tymczasowy może trwać tak długo jak śledztwo i jesli zachodzi obawa matactwa to moga twojego chłopaka trzymać w areszcie dłużej niż ten pierwszy wyrok..
nie licz na to, że po odsiedzeniu pierwszego wyroku wyjdzie.. zazwyczaj w ostatniej chwili do Zk przychodzi pismo o wykonaniu kolejnego wyroku jeśli osadzony nie pisał wniosku o wyrok łączny
jeszcze jedno - wyrok łączny nie może być niższy niż najniższy z wyroków i nie może być wyższy niż suma wszystkich wyroków...nie spotkałem się również z przypadkiem wydania wyroku łącznego, który wynosił tyle ile najniższy wyrok

Ostatnia edycja:
chilli.chilli.bang napisał:
izuniu to teoria, a w praktyce nie spotkałem się jeszcze z wydaniem wyroku łącznego, który jest sumą wszystkich wyroków.

To zbyt mało jeszcze widziałeś. Dużo wyroków łącznych wydawanych jest na zasadzie pełnej kumulacji...

Ale być może niedługo to się zmieni i instytucja wyroku łącznego przestanie istnieć (oby).

chili zgadzam się z communication bo choćby mój P jest przykładem, że na łącznym nic sąd nie zdjął.syntya może tak być ale nie musi. Jesli prokuratura nie będzie mogła zamknąc śledztwo z tego powodu, że nie mogą znalezć drugiego podejrzanego być może poprowadzi sprawy obu podejrzanych odddzielnie. Jak juz powiedziałam, możliwe jest też,że podczas odsiadywania zaległego wyroku wprowadzą mu sankcję. Nie chcę dublować tematów więc jeśli chodzi o czasokres TA odsyłam do odpowiedniego wątku;)

przez trzy lata mojego pobytu w więzieniu nie spotkałem się z wyrokiem pełnej kumulacji... zabierali zawsze.. zazwyczaj były to okresy pół roku do roku, ale może widocznie za mało siedziałem.. był to czas przed rządami PiS'u , może to coś tłumaczy :)
kiedy PiS wziął się za penitencjarkę i wysłał panią kempę to wiem, że pwz już nie tak często kończyły się pozytywnym orzeczeniem...

skoro już jesteśmy przy takim temacie....
chciałabym się dowiedzieć coś na temat odbywania kary pozbowienia wolności.
Mój chłopak obecnie odbywa kare pozbawienia wolności 2 lat.
Orientuje się ktoś, czy może opuścić zakłąd wcześniej? np dobre sprawowanie, praca itp
jest taka możliwość biorąc adwokata, gdy stanie na pierwszą wokandę??

Wzięcie adwokata nie spowoduje zmiany przepisów kodeksu, a to one regulują, kto i w jakich okolicznościach może liczyć na wcześniejsze wyjście.

Przede wszystkim warunkowe przedterminowe zwolnienie, niektórzy z ważnych powodów załapują się na przerwę w karze z późniejszym zawieszeniem wykonania reszty kary, jest jeszcze bardzo mało prawdopodobne ułaskawienie.

Powrót