Czy odwołać się od decyzji urzędu gminy?

• Autor wątku Autor wątku józefk43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

józefk43

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Szanowni Państwo, proszę o pomoc w ważnej dla mnie sprawie. Otóż na skutek mojego zażalenia Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Radomiu zaleciło urzędowi gminy, by przeprowadziło wnikliwe postępowanie wyjaśniające, dotyczące tego, czy w okresie od 9 grudnia 1983 r. do 30 września 1986 r. pracowałem w charakterze domownika w gospodarstwie rolnym prowadzonym przez moich rodziców.
W pierwszym negatywnym postanowieniu urzędu gminy, które zaskarżyłem do SKO, stwierdzono, że wspomniany organ nie posiada żadnych własnych rejestrów i ewidencji, dotyczących prowadzonych wówczas gospodarstw rolnych, choć na moją prośbę odszukano ,,Kartę Gospodarstwa” moich rodziców z lat 1978- 92 i wydano mi z USC, dołączone jako załącznik do wniosku, poświadczenie o moim stałym zameldowaniu w miejscu zamieszkania rodziców i prowadzonego przez nich gospodarstwa rolnego.
W drugim, również negatywnym postanowieniu urząd gminy przeanalizował jedynie pominięty wcześniej dokument o nazwie ,, Karta Gospodarstwa”, ale zrobił to w ten sposób, że wymienił co znajduje się w rubrykach na kolejnych jego stronach i zaznaczył, że nigdzie nie znalazł informacji o mojej pracy w gospodarstwie rolnym rodziców.
Przypomnę zatem, że w myśl art. 2 pkt. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników indywidualnych i członków ich rodzin, przez określenie domownicy – rozumie się członków rodziny rolnika i inne osoby pracujące w gospodarstwie rolnym, jeżeli pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym z rolnikiem, ukończyły 16 lat, nie podlegają obowiązkowi ubezpieczenia na podstawie innych przepisów, a ponadto praca w gospodarstwie rolnym stanowi ich główne źródło utrzymania.
W ,,Karcie Gospodarstwa” rodziców jestem zapisany jako syn i uczeń, widnieje też informacja, że gospodarstwo przekazano na następców, a tymi następcami byliśmy ja i siostra ( ja od 1993 r.).
W tym dokumencie jest też informacja, jaki był obszar gosp. rolnego rodziców (6,01 ha), jaki był przychód netto z gospodarstwa oraz jaką stawkę podatku rolnego i jakie składki ubezpieczeniowe płacili w tym czasie moi rodzice. Oboje rodzice opłacali pełną składkę ubezpieczeniową za siebie, ja – jako niepełnoletni uczeń - nie byłem dodatkowo ubezpieczony. Jest też informacja o uldze inwestycyjnej na budowę obory w latach 1981-1986.
Czy, zdaniem Państwa, postępowanie wyjaśniające urzędu gminy powinno polegać na mechanicznym wyliczeniu poszczególnych wpisów, które znajdują się na kolejnych stronach ,,Karty Gospodarstwa”, bez odwołania się do dokumentu z USC i bez wyciągnięcia jakichkolwiek wniosków dotyczących zebranej dokumentacji? Czy, zdaniem Państwa, powinienem odwołać się od drugiego postanowienia wójta?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi na forum w mojej sprawie. Bardzo mi pomogły.

józefk43 napisał:
czy w okresie od 9 grudnia 1983 r. do 30 września 1986 r. pracowałem w charakterze domownika w gospodarstwie rolnym prowadzonym przez moich rodziców.
Zapewne "zbierasz lata" do emerytury i za w/w okres chcesz udowodnić że podlegałeś pod ubezpieczenie rolników i opłacić je wstecz z odsetkami?.

józefk43 napisał:
, ukończyły 16 lat, nie podlegają obowiązkowi ubezpieczenia
cyt:Do okresów podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, od których zależy prawo do emerytury rolniczej, zalicza się okresy:
-prowadzenia gospodarstwa rolnego lub pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16. roku życia, przed dniem 1 stycznia 1983 r.;
(16 lat należało mieć przed 1983 rokiem)
Poszukiwane lata są 1983 i dalej a wtedy:
cyt: podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników indywidualnych i członków ich rodzin w latach 1983-1990 (należało podlegać i opłacać. Wracamy do pierwszej odpowiedzi)
józefk43 napisał:
Oboje rodzice opłacali pełną składkę ubezpieczeniową za siebie, ja – jako niepełnoletni uczeń - nie byłem dodatkowo ubezpieczony.
Należy porównać okresy. Jeżeli w latach 1983 do 1986 byłeś uczniem to nie mogłeś stale pracować w gospodarstwie.
Co do dokumentów.
Urzędy potwierdzają fakty z dokumentów, a we wszystkich nie ma informacji na temat pracy w gospodarstwie.
Nie wiem czy to przejdzie ale może zeznania ze 3 świadków świadczące o pracy na gospodarstwie, lub sąd i świadkowie.
Pisałem z własnego doświadczenia.
Cytaty z https://www.krus.gov.pl/zadania-kru...enia-emerytalno-rentowego/emerytura-rolnicza/

Dziękuję za życzliwość i pochylenie się nad moją sprawą. W nawiązaniu do poprzedniego wpisu wyjaśniam, że zaświadczenie, iż byłem domownikiem w gosp. rolnym rodziców jest mi potrzebne jedynie do stażu pracowniczego i nagrody jubileuszowej. Miałem ukończone 16 rok życia przed 1 stycznia 1983 r., natomiast nie miałem opłacanej składki ubezpieczeniowej, gdyż byłem wtedy niepełnoletni, a def. domownika według ustawy z grudnia 1982 r. nie zawiera warunku opłacania składki. Dodam też, ze pracodawca nie chce uznać, że byłem domownikiem na podstawie zeznań świadków, gdyż twierdzi, że jest to dokument prywatny, który w jego ocenie nie jest wystarczający.

Dodam jeszcze, że dojeżdżałem codziennie do szkoły 4 km autobusami PKS, mam potwierdzenie ze szkoły, że nie mieszkałem w internacie. Ustawa z grudnia 1982 r. o ubezp. społecznym rolników ne zakładała w przypadku domowników warunku stałej pracy, lecz to, że praca w gospodarstwie rolnym stanowiła ich główne źródło utrzymania.

józefk43 napisał:
Dodam jeszcze, że dojeżdżałem codziennie do szkoły 4 km autobusami PKS, mam potwierdzenie ze szkoły, że nie mieszkałem w internacie. Ustawa z grudnia 1982 r. o ubezp. społecznym rolników ne zakładała w przypadku domowników warunku stałej pracy, lecz to, że praca w gospodarstwie rolnym stanowiła ich główne źródło utrzymania.
Ustawa 1982 roku uchylona.

Dz.U. 2021 poz 266
Art. 6.
2) domowniku – rozumie się osobę bliską rolnikowi, która:
a) ukończyła 16 lat,
b) pozostaje z rolnikiem we wspólnym gospodarstwie domowym lub zamieszkuje na terenie jego gospodarstwa rolnego albo w bliskim sąsiedztwie,
c) stale pracuje w tym gospodarstwie rolnym i nie jest związana z rolnikiem stosunkiem pracy;

Możesz mieszkać w sąsiedztwie ale masz pracować stale. Bez wyjazdu do szkoły. Wydaje mi się że z 1982 roku definicja była taka sama.
Jeżeli w latach 1983/1986 nie uczyłeś się to doprowadzić do obowiązku składkowego opłacić z odsetkami (jeżeli można) wziąć zaświadczenie itd.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. W nawiązaniu do Pana ostatniego wpisu dodam, że definicja domownika w ustawie z 1982 r. różni się od definicji w ustawie z 20 grudnia 1990 r. W latach 1983-1986 byłem uczniem i osobą niepełnoletnią.

Powrót