czy odzyskam pieniądze?

• Autor wątku Autor wątku awoo5304
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

awoo5304

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
sytuacja jest taka:
zostałem pozwany, ale nakazu nie otrzymałem. Windykacja straszyła mnie komornikiem więc dla świętego spokoju wpłaciłem im 400 zł. Mimo to skierowali sprawę do komornika i pomyślałem, że powalczę i udało się nakaz obalić. Problem w tym, że teraz powód cofnął pozew w zakresie tych 400 zł ze zrzeczeniem się roszczenia ze względu na moją wpłatę. Nie wpłacałem po to, aby spłacić tylko, aby odłożyć wszystko w czasie. Zapłaciłem po nakazie zapłaty i tylko dlatego, że on był. Chcę, aby Sąd sprawę rozpoznał.
Co robić?

Wpłaciłeś do windykacji? Jeśli tak - to uznałeś dług w wysokości tych 400 zł i zapomnij już tej kasie.

tak, ale wpłaciłem po nakazie, bo myślałem że nic już z nim nie da się zrobić. Mówili, że prawomocny. Później udało się go pozbyć.

Nic już z tym nie zrobisz. Nie ma w tym momencie znaczenia co sobie myślałeś.

a świadczenie nienależne - art. 411kc?

Uznałeś dług, kupiłeś sobie święty spokój.
Gdybyś wpłacił to w kancelarii komornika - w 100% byłoby do zwrotu.
awoo5304 napisał:
a świadczenie nienależne - art. 411kc?
Gdyby chodziło o setki tysięcy czy mln zł to można by próbować art. 189 k.p.c. i dalej.

Zresztą powiedz może jakimi dowodami dysponował powód?

Nie uznałem.
Może powołać się na błąd oświadczenia woli?
Wpłaciłem bo nakaz był prawomocny, jak się potem okazało wadliwa była ta prawomocność.

Umowa pierwotna i zawiadomienie o cesji. tyle, nic więcej...
Co do pozostałej części cofnęli bez zrzeczenia się roszczenia. Uważam, że sąd powinien uznać cofnięcie za niedopuszczalne jako mające na celu obejście prawa.

Powrót