Czy okazałem się oszustem???

• Autor wątku Autor wątku Garibaldi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Garibaldi

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,

Na temat allegro jest już sporo na niniejszym forum, ale tym razem ja mam problem z tym związany. Sprzedałem za pośrednictwem allegro używaną kamerę "JVC MX - 7000" za cenę 150 zł. (cena tak niska ze względu na to, że sam nabyłem ją na allegro ok. 1,5 roku temu). Wypisałem w treści aukcji wady jakie posiadała, które były dosyć poważne aby świadomie podjąć decyzję o kupnie.
Po otrzymaniu kamery, kupujący wysłał mi wiadomość, że odszukał wadę, której nie uwzględniłem (jakiś obłamany fragment plastiku ruszający się wewnątrz wizjera). Kupujący nie domagał się jednak reklamacji itp.
Po upływie 10 dni (jeśli dobrze wnioskuję z otrzymywanych maili w jedenastym dniu) kupujący stwierdził, że kamera, którą mu sprzedałem jest podróbką, przez co złamalem prawo. Dokładnie chodziło o to, że używałem nazwy "JVC", zamiast "MXJVC", co ponoć wskazuje na to, że kamera jest podróbką. Niefortunne "MX" wymieniłem jednak w nazwie modelu "JVC MX - 7000", a ponadto zamieściłem skany oryginalnego pudełka gdzie były dokładne informacje na temat sprzętu i wyraźnie widniał napis "MXJVC MX - 7000". W tekście aukcji operowałem nazwą "JVC" w przekonaniu, że taka w istocie jest ogólna nazwa firmy.
Teraz kupujący domaga się zwrotu pieniędzy, w przeciwnym razie skieruje sprawę na allegro, a allegro skieruje ją "dalej".

Proszę o obiektywną ocenę. Czy okazałem się "oszustem"?
Czy kupujący ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
Z góry dziękuję użytkownikom za poradę.

Nie okazałeś sie oszustem ponieważ to kupujący nie zwrócił uwagi iż prawidłowa nazwa jest w temacie aukcji. poza tym same zdjęcia mówiły za siebie, a jesli nie był pewny i miał ogromne wątpliwości mógł zapytać przed zakupem :P miałem podobną sytuacje oczywiście klient przegrał, najpierw kupił później pluł sie że nie taki model chce sprzedać a w opisie były wszystkie parametry i skoro miał wątpliwości nie zapytał tylko kliknął kup teraz. Allegro przyznało mi racje, Powodzenia :)

Dzięki Trolkowi za odpowiedź i pomoc.
Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Kupujący straszy mnie polskim prawem, które zabrania sprzedawania podróbek. Czy ma ku temu podstawy skoro na skanie pudełka widniał napis "MXJVC MX - 7000"? Czy to złamanie prawa, czy tylko zasad allegro jeśli w opisie operowałem nazwą "JVC"?

Czy marka producenta tej kamery to MXJVC?

Na to wygląda, że pełna nazwa brzmi MXJVC.

[cytat="Garibaldi"]Czy to złamanie prawa, czy tylko zasad allegro jeśli w opisie operowałem nazwą "JVC"?[/cytat]
A dlaczego operowałeś tą nazwą, skoro marka producenta jest inna?

Z mojej strony to wygląda tak, że sam zostałem wprowadzony w błąd bo kupując ją wcześniej na allegro również nabyłem ją jako JVC. Jako że nienajlepiej znam się na takim sprzęcie używałem ją i sprzedawałem w przekonaniu, że jest to JVC, a MX to jakieś oznaczenie modelu (JVC MX-7000), kupujący dopiero teraz zauważył, że symbol "MX" widnieje też przed "JVC" tyle, że inną czcionką tak, że "JVC" jest wyróżnione.

[cytat="Garibaldi"] symbol "MX" widnieje też przed "JVC" tyle, że inną czcionką tak, że "JVC" jest wyróżnione.[/cytat]
Wobec powyższego powiem Ci szczerze: nie mam cienia wątpliwości, że nabywca został wprowadzony w błąd i opieranie linii obrony na obecności skanów pudełka w opisie aukcji okaże się nieskuteczne.
Jeśli sprawa trafi do sądu, to nabywca skutecznie odstąpi od umowy z art. 84 KC.
Sprawa odpowiedzialności karnej pozostaje otwarta.

[cytat="Kaziutek"][cytat="Garibaldi"] symbol "MX" widnieje też przed "JVC" tyle, że inną czcionką tak, że "JVC" jest wyróżnione.[/cytat]
Wobec powyższego powiem Ci szczerze: nie mam cienia wątpliwości, że nabywca został wprowadzony w błąd i opieranie linii obrony na obecności skanów pudełka w opisie aukcji okaże się nieskuteczne.
Jeśli sprawa trafi do sądu, to nabywca skutecznie odstąpi od umowy z art. 84 KC.
Sprawa odpowiedzialności karnej pozostaje otwarta.[/cytat]

Ej ale jakim cudem??, to nie wina sprzedającego że w środku obudowy są płytki z układami scalonymi jako podróby, to jest jużoskarżanie wiarygodnego sprzedawcy że otworzyłkamere i grzebał w środku podmieniając podzespoły co jest totalnym absurdem :P
Poza tym sprzedawca może nie przyjąć z tegoż tytułu kamery spowrotem!
Produkt był oparty na zdjęciach i na głównej nazwie, klient mógł zapytać kupił w ciemno to jego problem. Zdjęcia przecież nie zostały narysowane ręcznie, są to zdjęcia oryginalnych opakowań, myśle że jest to wystarczający dowód ponieważ producent nie mógł sobie nic zmyślić przedrostek "MX-7000" służy jako określenie modelu zaś faktycznym producentem jest firma "JVC". Zwróć uwagę JVC MX-7000
Pozdrawiam.

[cytat="Trolek"]
Ej ale jakim cudem??, to nie wina sprzedającego że w środku obudowy są płytki z układami scalonymi jako podróby, to jest jużoskarżanie wiarygodnego sprzedawcy że otworzyłkamere i grzebał w środku podmieniając podzespoły co jest totalnym absurdem :P[/cytat]Hmm :what: Otóż ja się do tej pory w ogóle nie odnosiłem się do zawartości obudowy. :)
[cytat="Trolek"]
Poza tym sprzedawca może nie przyjąć z tegoż tytułu kamery spowrotem![/cytat]To prawda. Ale sąd dysponuje pewnymi środkami perswazji. :)
[cytat="Trolek"]faktycznym producentem jest firma "JVC".
[/cytat] Problem w tym, że właśnie nie jest.

[cytat="Trolek"]faktycznym producentem jest firma "JVC".
[/cytat] Problem w tym, że właśnie nie jest.[/cytat]

Radze poszukać w necie i sie podeprzeć stroną producenta :)
Moim zdaniem JEST.

Powrót