Czy okładka książki podlega ochronie prawnej?

• Autor wątku Autor wątku mauritius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mauritius

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam,
1. Czy okładki książek podlegają ochronie prawnej tzn nie można z nich skorzystać bez zgody?
2. Czyja zgoda jest wymagana aby z takowej skorzystać - wydawnictwa, autora?
3. Czy w tym przypadku ma zastosowanie prawo cytatu tzn mogę skorzystać ze zdjęcia okładki jako fragment większej całości mojego dzieła?
4. Czy w przypadku wykorzystania okładki książki (tylko okładki!) bez zgody wydawnictwa mogę mieć jakieś reperkusje "z urzędu" czy tylko wtedy gdy wydawnictwo będzie miało z tym problem i zareaguje?
5. Załóżmy, że nagrywam recenzję książki na YouTube. Posiadam fizyczny egzemplarz i pokazuję go w nagraniu. Czy robię coś niezgodnego z prawem?
6. Sytuacja jak powyżej z tym, że zamiast pokazać fizyczny egzemplarz robię przebitkę na okładkę książki w materiale wideo. Czy robię coś niezgodnego z prawem?
7. Sytuacja jak z pkt. 6 z tym, że zamiast zdjęcia książki jest pokazany fragment strony internetowej wydawnictwa, na którym jest widoczna okładka tej książki?
8. Czy pokazanie w recenzji dwóch strony książki (lewa i prawa) w sposób uniemożliwiający przeczytanie zdań a pokazujący jak wygląda książka w środku narusza prawa autorskie?
9. Czego może domagać się wydawnictwo - oprócz usunięcia mojego utworu - w przypadku wykorzystania okładki książki bez ich zgody?
10. Czy wykorzystanie zdjęcia książki wraz z linkiem do jego źródła (na stronie wydawnictwa lub innej) będzie okej pod względem prawnym?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Tak/Nie jest jak najbardziej w porządku z mojej perspektywy.
Pytam dlatego, że w zasadzie recenzje książek i ich okładki są wszędzie a dopiero niedawno uświadomiłem sobie, że może tu wchodzić w grę prawo autorskie.
Jeśli będzie potrzeba to mogę podać linka do przykładowego utworu.

Ostatnia edycja:
1. Jak najbardziej.
2. Uprawnionego z tytułu posiadania praw autorskich majątkowych.
3. To zależy od szczegółów.
4. Urzędy tym się nie zajmują.
5. Nie, zasada wyczerpania prawa.
6., 7., 8. Prawo cytatu.
9. Roszczenia określa Art. 79., a odpowiedzialność karną Art. 116. UoPAiPP.
10. Tylko gdy mieści się w ramach prawa cytatu.

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź :)

AD3
Przez 3-4 minuty opowiadam o książce. Są dwa warianty:
a) przez 10-20 sek jest wyświetlona okładka książki
b) przez cały czas jest widoczna okładka książki

Możesz napisać czy te warianty mieszczą się w prawie cytatu?

Przykład / źródło:
D6g4qIBl.jpg

Ostatnia edycja:
Mogą mieścić się.

Powrót