Czy opieka społeczna na prawo prosić krewnych o pieniądze ?

• Autor wątku Autor wątku czarny_kot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarny_kot

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Hej !

Czy opieka społeczna może prosić członków rodziny o pomoc finansową dla kogoś ? Czy ma prawo nawiązywać kontakt ?

Czy może kierować sprawę do sądu by uzyskać alimenty ?

Pozdrawiam

prosić to złe słowo, ma prawo złozyć pozew, przeprowadzać wywiady u osób zobowiązanych do alimentacji

Czyli opieka społeczna może złożyć pozew w imieniu strony i ja reprezentować. myślałam, że to tylko poszkodowana osoba może

Czyli jeśli poszkodowane osoba wyrazi taka chęć to opieka będzie się starać o alimenty ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jaka poszkodowana? napisz w czym jest problem

Mój ojciec nigdy się mną nie interesował i nie płacił alimentów. Poprzez pijaństwo żyje w nędzy i nie podejmuje pracy. Żyje z zasiłków i darów. Jakiś czas temu dowiedziałam się, że opieka społeczna kontaktowała się z moją mamą i próbowała się dowiedzieć czy jestem w stanie "pomóc ojcu finansowo " i pytali co ja teraz konkretnie robię. Nigdy wcześniej nie kontaktowali się ze mną w tej sprawie. Sama niedawno przestałam brać alimenty od Państwa.

Uczę się i pracuje. Nie stać mnie na finansowanie nieróbstwa mojego ojca. I zastanawiam się nad powodem dla którego zaczęli się mną interesować. Obawiam się, że będą chcieli mnie podać o alimenty. Mój ojciec jako jednostka nie byłby w stanie sobie tego ogarnąć ale gdyby opieka społeczna złożyła pozew i mu pomogła to inna sprawa. A jeśli będzie na tyle bezwstydny by chcieć ode mnie czegokolwiek to będzie dla mnie gwóźdź do trumny.

Bo skoro zaczęli się mną interesować to będą chcieli pomocy dla niego, prawda? Bez powodu by się nie kontaktowali z moją rodziną

możesz odmowić z powodu który wskazałaś na początku i to powinno zakończyć sprawę

I to wystarczy? Odpuszcza sobie ?

Dziękuję w takim razie. Będę czekać na rozwój sytuacji. Będzie to pewnie jakieś pismo

Powrót