Czy osoba prywatna może zlecić usługę innej osobie prywatnej?

• Autor wątku Autor wątku jaromi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
J

jaromi

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Czy jako osoba prywatna, nie posiadająca żadnej działalności może wykonywać usługę innej osobie prywatnej? Jeżeli tak, to jaką umowę należy sporządzić? Kogo dotyczy obowiązek rozliczenia się z takiej usługi?
Usługa dotyczy naprawy komputera.

Można zawrzeć taką umowę - zlecenia lub o dzieło. To nie ten dział forum.

Dziękuję za odpowiedź.
Po przeczytaniu artykułu zadzwoniłem do urzędu skarbowego z powyższym zapytaniem, odesłano mnie do Pani Dyrektor ponieważ pan urzędnik miał kłopoty z odpowiedzią.
Pani Dyr. US stwierdziła że nie można.
Umowę o dzieło między osobami prywatnymi nie prowadzącymi dzialalności może zawrzec tylko osoba wykonująca wolny zawód na przyklad artysta.
Ja tylko mogę zawrzeć umowę o dzieło z osobą prowadzącą działalność.
Mogę podać telefon to Pani Dyrektor US, bo nadal nie mam pewności, poruszę temat jeszcze na innych forach.

Przenoszę na cywilne - niech się pośmieją. :) Pani Dyrektor spadła z księżyca chyba. Oczywiście, że jest możliwe zawarcie takiej umowy.

Jeszcze raz ślicznie dziękuję, ale proszę mi podpowiedzieć jaka jest procedura.
Pobrałem z internetu Wzór Umowy o Dzieło.
Wypełniłem.
Wykonałem usługę.
Pobrałem zapłatę.
I co dalej ?
W jaki sposób mam się rozliczyć z US bo ZUS-em nie trzeba.

Może trzeba było rozmawiać z Naczelnikiem US, być może to była Pani dyrektor administracyjna, która nie musi się znać na tym. :what:

Rozliczenia podatku z US powinien dokonać zlecający(poprawka - wykonujący dzieło) dzieło.
Od wartości brutto należy odjąć 20% (lub 50% przy prawach autorskich) kosztów uzyskania i od tego wyliczyć 19% podatku - do wpłaty na konto US jako podatek PIT.

Przepraszam za pomyłkę ale taką odp. uzyskałem dokładnie od pani z-cy naczlnika US, sprawdziłem.
Na innym forum otrzymałem odp. częściowo potwierdzającą opinię p. naczelnik: cytuję Wojtka38 " Zgadza się.art.627 kc
Ale umowę zlecenia już można bez tych obostrzeń.(moim zdaniem)"

Poprawka do mojej odpowiedzi.
W tym przypadku oficjalna wykładnia krajowej informacji podatkowej oraz urzędów skarbowych jest taka, że jest to normalny dochód jak z każdej umowy o dzieło, a zaliczkę odprowadza wykonawca dzieła samodzielnie.
Umowa zlecenie lub umowa o dzieło zawarta pomiędzy osobami fizycznymi zakwalifikowana została do przychodów z działalności wykonywanej osobiście, o których mowa w art. 13 pkt 8 i 9 ustawy. W świetle art. 44 ust. 3a ustawy zleceniobiorca będący podatnikiem będzie zobowiązany wpłacać zaliczki miesięczne w wysokości 19 % dochodu za miesiące, w których uzyskał ten dochód, w terminie do 20 następnego miesiąca za miesiąc poprzedni, a za grudzień - w terminie złożenia zeznania podatkowego. W terminach płatności zaliczek podatnicy są obowiązani składać urzędom skarbowym, którymi kierują naczelnicy urzędów skarbowych właściwych według miejsca zamieszkania podatników, deklaracje według ustalonego wzoru ? PIT-53.

Zgodnie z art. 45 ust. 1 i 4 ustawy, podatnik ten będzie zobowiązany złożyć urzędowi skarbowemu zeznanie o wysokości osiągniętego dochodu w roku podatkowym według ustalonego wzoru w terminie do dnia 30 kwietnia następnego roku i wpłacić w tym terminie różnicę pomiędzy podatkiem należnym od dochodu wynikającego z zeznania a sumą należnych za dany rok zaliczek, w tym również sumą zaliczek pobranych przez płatników.
informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego
Sygnatura DP415-9/04
Data 2004.05.10
Autor Urząd Skarbowy w Chełmie

Szanowny Moderator Janusz M. raczył napisac.
Bzdura.
Ponadto podatki to nie ten dział.
W odpowiednim dziale

Tak z ciekawości zapytam na czym ta bzdura polegała.. ??????????
bo napisałem dla przypomnienia..
Moze postąpić tak
Gość spisuje np. umowę w formie umowa zlecenie . mama wyceniła usługę na 200 pln na tyle opiewa umowa zlecenie Zleceniodawca wypłaca 180 złotych 20 przekazuje jako zaliczke na podatek dochodowy fiskusowi.. i po sprawie..

Nie wiem czym by się mialo różnić tego typu działalność. od mojej . Ja wykonuje na zasadzie umowy zlecenie aktualizacja oprogramowanie aktualizacja baz danych u pracodawcy..oraz czynności konserwacyjne małej sieci w firmie .. czy czynnposći konserwacyjne zabezpieczanie danych samych serwerów komputerów

i pracodawca tak mi wystawia legalnie zapłate za usługę.. w postaci umowa zlecenie .. i pobiera 20 procent na poczet podatku dochodowego..

Nie rozumiem problemu. Nie istnieje obowiązek zakładania firmy. Można wykonywać usługi na podstawie umowy o dzieło, czy też umowy zlecenie. Natomiast posiadanie firmy przy intensywnej działalności jest korzystne, choćby ze względu na możliwość odliczania realnych kup anie zryczałtowanych w wysokości 20%.

może chodziło o to, że 20 złotych przekazuje (a nie 20%).

Na czym polega ta bzdura?
Bardzo proste.
Brutto = 200 zł
20% kosztów uzyskania przychodu to 40 zł
Kwota netto to 160 zł
19% podatku od 160 zł to 30 zł
200 minus 30 = 170 zł do wypłaty.
Proste? :wink:
W tym przypadku - umowa pomiędzy dwoma osobami nie prowadzącymi działalności gospodarczej - podatek samodzielnie rozlicza z US zleceniobiorca.
Natomiast Pan wykonuje zlecenie dla firmy.
Przy okazji - wydaje mi się, że Pański zleceniodawca źle rozlicza podatki. :-)

przy okazji - wydaje mi się, że Pański zleceniodawca źle rozlicza podatki. Uśmiech
Dzięki za odpowiedź !!
Musze sie dokładniej przyjrzeć moim zleceniom. bo mnie wychodzi ,ze mi potrąca więcej jak 20 procent..
Pozdrawiam

godunow napisał:
Tak z ciekawości zapytam na czym ta bzdura polegała.. ??????????
bo napisałem dla przypomnienia..
Moze postąpić tak
Gość spisuje np. umowę w formie umowa zlecenie . mama wyceniła usługę na 200 pln na tyle opiewa umowa zlecenie Zleceniodawca wypłaca 180 złotych 20 przekazuje jako zaliczke na podatek dochodowy fiskusowi.. i po sprawie..
Na tym ze w Polsce nie ma 20% stawki podatkowej.

W tym temacie juz bylo o tym jak sie oblicza podatek, ale nie tak jak piszesz.

Z tych Twoich 200 PLN, najpierw odliczasz 20% kosztow uzyskania dochodu, a potem z reszty (160 PLN) obliczasz 19% podatek, czyli 30,40 PLN (szczerze to nie wiem czy i jak to sie zaokragla). Zleceniodawca wplaca podatek fiskusowi a reszte wyplaca Zleceniobiorcy.

EDIT:
Dla dziela dotyczacego przeniesiana praw autorskich jest 50% KUP, to juz blizej Twoich obliczen (bo podatek wyjdzie 9.5%, a Ty pisales o 20 z 200, czyli 10%), ale nadal nie to.

EDIT 2:
Jak sie je obiad podczas pisania to efekt jest taki ze w tym czasie 2 posty sie pojawia... :D

w moim przypadku jest tak samo? :o

jak się ma sanepid do tego rodzaju usług (cukiernicze)?

sowek napisał:
jak się ma sanepid do tego rodzaju usług (cukiernicze)?

Proszę zgłosić się do Sanepidu - tam otrzyma Pan dokładne informacje o warunkach sanitarnych jakie muszą być spełnione przy usługach cukierniczych.
Uprzedzam, że są bardzo rygorystyczne.
Na pozostałe pytania chyba już otrzymał Pan bezpośrednio i pośrednio odpowiedzi.
Uważam temat za wyczerpany.

OK, ale normy sanepidowskie są tak samo wymagan jak w przypadku cukierni? jeśli się nie ma firmy to może przyjść ktoś z sanepidu na kontrolę?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót