Czy osoba sporządziła testament

• Autor wątku Autor wątku asaledr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asaledr

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witam,

Czy da się jakoś prawnie/w jakimś systemie sprawdzić czy dana osoba sporządziła testament, jeśli ta osoba jeszcze żyje?

Istnieje rejestr ale za życia można sprawdzić tylko swoje testamenty.

A jak już ta osoba umrze to jest bezproblemowy dostęp do tego rejestru i sprawdzenie czy pozostawiła po sobie jakiś testament? Czy to też wymaga jakichś wielkich formalności?

Musisz być spadkobiercą i mieć akt zgonu takiej osoby. Dostęp do rejestru jest za pośrednictwem notariusza. Niestety nie wszystkie testamenty są rejestrowane czy może być tak ze w rejestrze nic nie znajdziesz a ktoś z rodziny ma testament zmarłego.

A skoro nie będzie tego w rejestrze a nikt nie znajdzie też testamentu fizycznie, bo może ta osoba zmarła gdzieś go schowała to co wtedy? Przyjęcie spadku tak jakby go nie było?

A akt zgonu w jaki sposób mam zdobyć? Bo jest taka sprawa że pogrzebem i formalnościami zajmuje się inna osoba z rodziny z którą dobrych relacji nie mamy i raczej pewne jest że takiego aktu nam nie udostępni i nie będzie chciała współpracować.

Jeżeli jesteś spadkobiercą to akt zgonu wyda Ci urząd stanu cywilnego.

Jeżeli testament zaginął to tak jakby go nie było.

A czyli nie będzie problemu z aktem zgonu nawet jeżeli ktoś inny już pobrał dla siebie taki, ok bo co do tego się martwiłem. I rozumiem potem z tym do dowolnego notariusza i coś już się powinienem dowiedzieć.

To może podpowiesz mi jeszcze co do sprawy z innego wątku:

Czy jeżeli za życia ktoś w darowiźnie przekazał nieruchomość i było to np. 15 lat temu, teraz ta osoba umarła która obdarowywała, to zachowek przysługuje czy już za późno? Czy to ma jakiś termin?

Czy jeżeli za życia ktoś w darowiźnie przekazał nieruchomość i było to np. 15 lat temu, teraz ta osoba umarła która obdarowywała, to zachowek przysługuje czy już za późno? Czy to ma jakiś termin?

Zachowek przedawnia się po 5 latach od co do zasady śmierci, data darowizny nie ma znaczenia o ile była uczyniona na rzecz osoby uprawnionej do zachowku. Rozpisz dokładnie kto komu darował, kto zmarł i kim jest ten zmarły dla osoby która chce dochodzić zachowku to łatwiej będzie pomóc :)

Powrót