czy państwo zgodnie z prawem może więzić w dps

• Autor wątku Autor wątku Mikołaj84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Mikołaj84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam od ponad 2 lat wbrew własnej woli z racjii postanowienia sądu rejonowego dps bez zgody trzyma się mnie w dps. Nie zostałem ubezwłasnowolniony. Jedynym mankamentem jest to że stosowałem substancje psychoaktywne i mam schizofrenie. Czy państwo ma prawo albo czy dps musi mnie przetrzymywać skoro mam własny dom - mieszkanie po babci które leży puste i czy mam stracić mieszkanie i zostać tu do niewiadomo ile ...Czy taki pobyt miałby być czasowy czy na stałe ??? Poza tym psychiatrzy z psychiatryka Drewnica obsmarowali mnie i spreparowali przeciwko mnie przedmiotowe dokumentacje. Rodzina w każdej chwili może mnie stąd zabrać tylko czy to było by zgodne z prawem ? Sąd niedawno odrzucił mój wniosek o zmianę postanowienia. Czy mogę poprostu udać się do domu ?? Nie złamałem żadnego prawa ani nie jestem przestępcą.

Mikołaj84 napisał:
Czy mogę poprostu udać się do domu ??
Sąd może zarządzić Pana przymusowe sprowadzenie z powrotem do DPS jeżeli przebywa tam Pan na zasadzie przymusu.
Przepis prawny:

art. 40 Ustawa o ochronie zdrowia psychicznego
1. Zapewnienie realizacji postanowienia sądowego o przyjęciu do domu pomocy społecznej osoby, o której mowa w art. 38, należy do starosty powiatu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania tej osoby.
2. Jeżeli osoba, wobec której wydano postanowienie o przyjęciu do domu pomocy społecznej, odmawia stawienia się w domu pomocy społecznej lub w inny sposób utrudnia wykonanie tego postanowienia, sąd z urzędu lub na wniosek organu do spraw pomocy społecznej może zarządzić zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie tej osoby do domu pomocy społecznej przez Policję.
3. W przypadku wystąpienia u osoby, o której mowa w art. 38, przebywającej w domu pomocy społecznej, zachowań zagrażających jej życiu lub zdrowiu, lub życiu lub zdrowiu innych osób, można wobec niej stosować przymus bezpośredni również w celu zapobieżenia opuszczeniu domu pomocy społecznej.

Czuję się i traktuje się mnie jak największego bandytę i menela bo warunki tu są kazachstańskie nie o taką Polskę walczyliśmy po 89 roku. Rozczarowuje mnie odrzucenie mojego wniosku o zmianę postanowienia który dostatecznie później umotywowałem. Sąd jednak dał wiarę opiniom psychiatrów z którymi walczę i których jestem największym wrogiem. Wolałbym ochap albo truskawki w Niemczech czy Polska to cywilizowany kraj jestem konstytucjonalistą napisałem dwie konstytucje ,mam na koncie odkrycia naukowe i pewien cały nurt z moich myśli wypływający jako neorenesans zwany przezemnie też narko renesansem jestem też prezesem Polskiego Ruchu narkomanów 84 i naczelnikiem Wenedy i Apolii oraz proklamatorem 3 czy 4 organizmów panstwowych.Czy mam prawo wrócić na studia ? LEPIEJ NIE ŻYĆ NiŻ SIEDZIEĆ W DPS.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót