Czy parafraza hasła Bóg, Honor, Ojczyzna w tytule filmu na YouTube jest karalna?

• Autor wątku Autor wątku Olekoleczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olekoleczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Obecnie nie nagrywam filmów na YouTube, ale możliwe, że za kilka lat zacznę, głównie z gier strategicznych. Na razie planuję zakupić na jakiejś promocji grę Total War: Rome II. Gdybym nagrał przykładowo film z gry Rzymem i nazwałbym go Jowisz, Honor, Ojczyzna, to czy mogą za to grozić konsekwencje prawne? Podobno to hasło Wojska Polskiego.

Nie wiedziałem, że WP w swoim motto odnosi się do Jowisza.

Shocked napisał:
Nie rozumiesz mnie? Wojsko Polskie ma hasło Bóg, Honor, Ojczyzna, a Jowisz, Honor, Ojczyzna to parafraza, która mogłaby zostać użyta w filmie, gdybym taki nagrał, lecz nie jestem pewien, czy parafraza hasła WP może być karalne.
Wystarczy w Wikipedii wpisać "parafraza":
https://pl.wikipedia.org/wiki/Parafraza
WP odnosi się do Boga chrześcijańskiego, a hipotetyczna parafraza z Jowiszem to tylko pomysł na tytuł filmu!

Olekoleczek napisał:
Nie rozumiesz mnie? Wojsko Polskie ma hasło Bóg, Honor, Ojczyzna, a Jowisz, Honor, Ojczyzna to parafraza, która mogłaby zostać użyta w filmie, gdybym taki nagrał, lecz nie jestem pewien, czy parafraza hasła WP może być karalne.
Wystarczy w Wikipedii wpisać "parafraza":
https://pl.wikipedia.org/wiki/Parafraza
WP odnosi się do Boga chrześcijańskiego, a hipotetyczna parafraza z Jowiszem to tylko pomysł na tytuł filmu!
*może być karalna.

Shocked napisał:
Ale w sumie też przepraszam, bo źle skonstruowałem zdanie.

Olekoleczek napisał:
Obecnie nie nagrywam filmów na YouTube, ale możliwe, że za kilka lat zacznę, głównie z gier strategicznych. Na razie planuję zakupić na jakiejś promocji grę Total War: Rome II. Gdybym nagrał przykładowo film z gry Rzymem i nazwałbym go Jowisz, Honor, Ojczyzna, to czy mogą za to grozić konsekwencje prawne? Podobno to hasło Wojska Polskiego.
Tu sprostuję ostatnie fragmenty - podobno to hasło Wojska Polskiego. Zapomniałem napisać "w wersji Bóg, Honor, Ojczyzna".

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem wiedzy aby powoływać się na nią na FP.

LeszsekS napisał:
Wikipedia nie jest wiarygodnym źródłem wiedzy aby powoływać się na nią na FP.
Tak, ale jedynie wyjaśniłem słowo parafraza.
Po drugie jeszcze raz sprostuję:
WP ma hasło Bóg, Honor, Ojczyzna. Możliwe, że kiedyś bym nagrał film z Total War: Rome II z kampanii Rzymu. A jeden z odcinków mógłby być zatytułowany Jowisz, Honor, Ojczyzna, co jest parafrazą hasła Bóg, Honor, Ojczyzna. Niby to nic złego, ale to parafraza hasła WP, więc tu może być kłopot. I wróćmy do pytania.

Ostatnia edycja:
Powrót