Ma prawo odukończenia 18 rokużycia decydowac o sobie. Niech pamięta tylko, że nienawisc, która w sobie te 3 lata pielęgnowła może się obrócic przeciw niej. Ona nie chce nic innego, jak tylko "na złosć mamie odmrozić sobie uszy!". A to odbijejejsię czkawką.
Zadaj jej proste pytania:
- co bedzie jak nie skończysz szkoły?? Co będziesz w życiu robić? Za co się utrzymasz?
Może zaproponuj jej, zeby poszła do jakiegoś doradcy, psychologa itp. W de na każdym rogu jest jakaś organizacja jak np. caritas, diakonie.
Ktos powinien jej przemówic do rozsądku, bo kiedyś będziebardzo żałować swojej decyzji.
To,co zrobiła jej mama, czyli wyrwała ja z jej środowiska w wieku dojrzewania (15 lat) i wsadzenie jej do obcego kraju, bez znajomości języka i bez przyjaciół, których w tym szczególnie wieku bardzo się potrzebuje, było bardzo głupim pomysłem!!! To było najgorsze,co rodzic może zafundować dziecku w takim wieku!
Spróbuj z nią o tym porozmawiac, zeby poszła z kims o tym porozmawiać.Tam uzyska fachową poradę i możliwości jakie przed nią stoją.
Jesli wróci do Pl bez skończonej szkoły, będzie musiała w pl wszystko od początku zaczynac, bo system szkolnictwa w de i pl,to 2 zupełnie różne pary kaloszy. Dlatego byłoby dobrze, zeby opanowała emocje i porozmawiała z kimś bezstronnym, kto jej wyjaśni plusy i minusy jej decyzji.
Matka próbuje ją siła zatrzymać, bo czuje się odpowiedzialna za tą sytuację. Jeśli córka nie skończy skoły, będzie sobie to matka wytykać, bo to skutek jej decyzji o wyjeździe.
Mam nadzieję, że dziewczyna jest na tyle rozsądna, ze skończy pierw szkołę a dopiero podejmie decyzję o wyjeździe. Bez szkoły/zawodu w pl będzie nikum, ale jesli będzie miała jakiekolwiek kwalifikacje, a do tego zna j. niemiecki, poradzi sobie w Pl świetnie.
Spróbuj ją przekonać do ukończenia szkoły.