Czy Pełnoletnia osoba odpowiada sama za siebie?

• Autor wątku Autor wątku Truu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Truu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie otóż w wieku 15 lat moja koleżanka wyjechała do niemiec wbrew własnej woli. Przez te 3 lata czekała z niecierpliwością na ten dzień kiedy w końcu skończy 18 lat i będzie mogła wrócić do polski problem w tym że jej mama z ojczymem nawet po skończeniu 18 lat nie chcą jej nigdzie puścić dopóki nie skończy szkoły. zostaną jej tylko 3 miesiące do zakończenia roku szkolnego ale nie da jej sie przemówić do rozsądku i nie ma zamiaru zostawać ani dnia dłużej przez problemy rodzinne moge powiedzieć że jest naprawdę źle. Chciałbym sie dowiedzieć czy po skończeniu 18 roku życia może bez problemowo wypisać sie ze szkoły oraz wrócić nawet jeśli rodzice nie wyrażają na to zgody ponieważ straszą ją że gdy tylko czegoś spróbuje to załatwią jej że oddadzą ją do ośrodka dla pełnoletnich do ukończenia roku szkolnego.

Ma prawo odukończenia 18 rokużycia decydowac o sobie. Niech pamięta tylko, że nienawisc, która w sobie te 3 lata pielęgnowła może się obrócic przeciw niej. Ona nie chce nic innego, jak tylko "na złosć mamie odmrozić sobie uszy!". A to odbijejejsię czkawką.
Zadaj jej proste pytania:
- co bedzie jak nie skończysz szkoły?? Co będziesz w życiu robić? Za co się utrzymasz?
Może zaproponuj jej, zeby poszła do jakiegoś doradcy, psychologa itp. W de na każdym rogu jest jakaś organizacja jak np. caritas, diakonie.
Ktos powinien jej przemówic do rozsądku, bo kiedyś będziebardzo żałować swojej decyzji.
To,co zrobiła jej mama, czyli wyrwała ja z jej środowiska w wieku dojrzewania (15 lat) i wsadzenie jej do obcego kraju, bez znajomości języka i bez przyjaciół, których w tym szczególnie wieku bardzo się potrzebuje, było bardzo głupim pomysłem!!! To było najgorsze,co rodzic może zafundować dziecku w takim wieku!
Spróbuj z nią o tym porozmawiac, zeby poszła z kims o tym porozmawiać.Tam uzyska fachową poradę i możliwości jakie przed nią stoją.
Jesli wróci do Pl bez skończonej szkoły, będzie musiała w pl wszystko od początku zaczynac, bo system szkolnictwa w de i pl,to 2 zupełnie różne pary kaloszy. Dlatego byłoby dobrze, zeby opanowała emocje i porozmawiała z kimś bezstronnym, kto jej wyjaśni plusy i minusy jej decyzji.
Matka próbuje ją siła zatrzymać, bo czuje się odpowiedzialna za tą sytuację. Jeśli córka nie skończy skoły, będzie sobie to matka wytykać, bo to skutek jej decyzji o wyjeździe.
Mam nadzieję, że dziewczyna jest na tyle rozsądna, ze skończy pierw szkołę a dopiero podejmie decyzję o wyjeździe. Bez szkoły/zawodu w pl będzie nikum, ale jesli będzie miała jakiekolwiek kwalifikacje, a do tego zna j. niemiecki, poradzi sobie w Pl świetnie.
Spróbuj ją przekonać do ukończenia szkoły.

Powrót