Czy pingowanie forum jest karalne ?

• Autor wątku Autor wątku Psv
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Psv

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Prowadzę forum http://www.fifacros.com , niestety ktoś mi w tym skutecznie przeszkadza, chciał bym się dowiedzieć czy celowe pingowanie (wysylanie sygnalu na serwer, zasmiecanie go) jest karalne ?

[lex:34lgy5z8]Kodeks karny
Art. 269a. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie lub zmianę danych informatycznych, w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.[/lex:34lgy5z8]
Tak, jest karalne... :-)

Dzieki za odpowiec. Ale czy wiecie moze w jaki sposob mozna komuś ze zmiennym IP(ta osoba ma neostrade) udowodnic cos takiego?

W razie czego TPSA na wniosek policji jest w stanie podac kto to byl na podstawie dokladnej godziny i adresu IP.

Jak dokladnie ten ktos zakloca Twoje forum?

Tez tak myslalem, ze administrator serwera zna IP a potem administratorzy TPSA moga wlasnie na podstawie godziny dojsc do tego ktory komputer mial w danej chwili przypisany dany adres IP.

A jak pinguje nie wiem. Cale forum niedziala. Wyswietla sie jedynie standardowy komunikat

"Przekroczono limit czasu połączenia
Serwer fifacros.com zbyt długo nie odpowiada."

[cytat:bppjghd7] Prowadzę forum http://www.fifacros.com , niestety ktoś mi w tym skutecznie przeszkadza, chciał bym się dowiedzieć czy celowe pingowanie (wysylanie sygnalu na serwer, zasmiecanie go) jest karalne ? [/cytat:bppjghd7]

Czy to jest jakiś atak DoS czy zwykłe ICMP puszczane co kilka sekund ? jeżeli to pierwsze to zgadzam się że jest to karalne. A jeżeli to drugie to chyba to raczej szkodliwe nie jest i jeśli uważasz że tak to ci zaśmieca forum to musisz się chyba zastanowić czy również śmieceniem są pakiety wysyłane na port 80 TCP twojego forum :)

Niestety nie jestem adminem wiec nie wiem...i pewnie gdybym byl adminem tez zabardzo niewiedzialbym ;]

[cytat="kubuntu":1bdfeep7]A jeżeli to drugie to chyba to raczej szkodliwe nie jest[/cytat:1bdfeep7]

Gdy ta osoba zaczyna pingowac forum przestaje dzialac i tak przez kilka godzin dziennie, jak tylko ma wlaczony komputer, wiec raczej jest to szkodliwe.

Witam. Też w planie mam założyć forum, czy mogę ten paragraf umieścić w regulaminie forum:

Kodeks karny
Art. 269a. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie lub zmianę danych informatycznych, w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej, podlega karze
pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Możesz napisać w regulaminie, że za celowe zakłócanie pracy Forum grożą sankcje przewidziane w art. 269a Kodeksu karnego, jeśli przesłanki zawarte w w/w artykule zostaną spełnione.
Nie uważam, aby była potrzeba w regulaminie zamieszczać zapisów kodeksowych, a jedynie odwołanie do nich ;-)

Powrót