Czy pisanie na facebooku może być umową?

• Autor wątku Autor wątku davedesign
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

davedesign

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, jakiś czas temu napisała do mnie pewna osoba na facebooku abym wykonał mu projekt graficzny, okej wszystko szło fajnie pisalismy normalnie na facebooku, osoba wydawała sie bardzo w porządku więc postanowiłem zrobić jej ten projekt
Ugadaliśmy sie na 300 zł i 100 zaliczki, pieniądze zostały przesłane na PayPal
Projekt wykonałem i oddałem go temu Panu, a on wpłacił mi resztę pieniędzy na paypala
Az nagle na drugi dzień pisze do mnie, że chce zwrotu pieniedzy gdyż projekt jest niekompletny (wszystko było kompletne) i chciał jakieś poprawki, które oczywiscie wprowadzilem :)
Po wyslaniu zachciało mu sie jeszcze wiecej poprawek i gdy zgodziłem sie na zrobienie tego on odmówił piszac że ma juz drugiego grafika i chce pieniadze bo inaczej pojdzie do prawnika i bedzie żądać zwrotu pieniedzy i zwrotu za poradę prawną.
Eh cięzka sytuacja bo człowiek uparty jak osioł i nie da się nawet z nim dogadać :)
Dodam iż nie pisaliśmy żadnej umowy, były to czyste wiadomości na fb :)
Co byście zrobili na moim miejscu?
Odesłali te pieniądze i dali sobie spokój czy nie? :)

davedesign;3999453... bo inaczej pojdzie do prawnika i bedzie żądać zwrotu pieniedzy i zwrotu za poradę prawną. [/QUOTE napisał:
więc napisz mu żeby szedl do tego prawnika i dał ci spokój..:P

Pozostaje czekać na ewentualną sprawę w sądzie jeśli rzecz jasna do takowej dojdzie

davedesign napisał:
... Dodam iż nie pisaliśmy żadnej umowy, były to czyste wiadomości na fb ...
To jak najbardziej można uznać za umowę. Tutaj należy zastosować
Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.

2. Jeżeli utwór ma wady prawne, zamawiający może od umowy odstąpić i żądać naprawienia poniesionej szkody.

3. Roszczenia, o których mowa w ust. 1, wygasają z chwilą przyjęcia utworu.

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń. Strony mogą określić inny termin.

Ostatnia edycja:
Powrót