Czy pismo rękojmi można nadać w jednej paczce z reklamowanym towarem?

• Autor wątku Autor wątku bofago
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bofago

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Zamierzam reklamować buty w sklepie internetowym. Chciałbym wysłać je za pomocą usługi Paczka24 poczty polskiej ponieważ w usłudze tej możliwe jest otrzymanie potwierdzenia odbioru.

Czy w związku z tym mogę razem z butami nadać pismo reklamacyjne? Będzie to dla mnie wygodniejsze i tańsze niż wysyłanie oddzielnego listu poleconego ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Dziękuję, a w czym może mi pomóc ZPO? Czy chodzi jedynie o to, że będę wiedział kiedy minie termin 14 dni na odpowiedź?

Jak w takim razie udowodnić, że list doszedł danego dnia w razie sporu o termin 14-dniowy? Czy poczta ma obowiązek udostępnić taką informację na moją prośbę? Z tego co wiem to nie wszystkie listy polecone da się śledzić na stronie poczty polskiej.

Paczka lub ZPO zwiększa pewność, że przesyłka dotarła. Jeśli adresat ma usługę polecony do skrzynki, to nie kwituje standardowych poleconych.
Nie wiem jednak czy ZPO jest konieczne prawnie, czy zaginięcie poleconego w ramach usługi do skrzynki cokolwiek zmienia dla reklamującego?

Co do śledzenia przez www, to są to tylko informacje poglądowe.
Z obserwacji to potwierdzam. Wyświetlona data odbioru jest: prawdziwa (różnica godzin) lub trochę późniejsza (do 1 dnia) lub jej brakuje lub wcześniejsza (np. wczoraj niby doręczono, kolejnego dnia awizo i odbiór z placówki). Więc uznałbym, że informacje w śledzeniu należy traktować z tolerancją +/- 1 dzień oraz część doręczeń jest do skrzynki (nie są niestety wyszczególnione).

Jeśli zależy na ustaleniu dokładnej daty, to chyba tylko reklamacja.

Powrót