Czy Play łamie prawo ?

• Autor wątku Autor wątku karololiwia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karololiwia

Użytkownik
Odpowiedzi
115
Witam, chciałem zakupić laptopa od osoby która wzięła laptopa w play i posiada fakturę vat na swoje dane . Dowiedziałem się że Play w przypadku uszkodzenia sprzętu nie zgodzi się na naprawę gwarancyjną ponieważ nie jestem osobą której dane widnieją na fakturze zakupu . Co ma piernik do wiatraka ? Jest laptop jest gwarancja ? Co do tego mają dane osobowe?

Przeczytaj warunki gwarancji - być może gwarancja jest udzielana jedynie pierwszemu nabywcy.

To, że jest produkt i jest gwarancja, nie jest takie oczywiste - gwarancja to świadczenie nieobowiązkowe.

Aha. Nie przeczytam bo nie posiadam zakupionego laptopa, po prostu staram się podjąć decyzję czy kupić czy tez nie . Czyli jeśli oni mi odmówiliby przyjęcia do naprawy to mają prawo ? Jeśli nawet nie ma w warunkach gwarancji tego ?

karololiwia napisał:
Co do tego mają dane osobowe?
W przypadku dokumentów imiennych, takich jak gwarancja imienna, wydanie rzeczy przy sprzedaży nie przenosi uprawnień na nabywcę (jak w przypadku dokumentu na okaziciela). Konieczne jest zawarcie umowy o przelew wierzytelności z dokumentu gwarancyjnego (cesja)

cedwah napisał:
W przypadku dokumentów imiennych, takich jak gwarancja imienna, wydanie rzeczy przy sprzedaży nie przenosi uprawnień na nabywcę (jak w przypadku dokumentu na okaziciela). Konieczne jest zawarcie umowy o przelew wierzytelności z dokumentu gwarancyjnego (cesja)

No tak cesja . Ale przypuszczam ze te ów laptopy są wzięte w Play na abonament i przy okazji dostał ktoś laptopa i teraz chce sprzedać. A jak nie chce sesji umowy z play'a . Bo chyba Play sie tak zabezpiecza przed tym zeby dopuszczać do takich machlojek.

Cesja samej gwarancji, nie umowy o usługi abonamentowe...

karololiwia napisał:
jeśli oni mi odmówiliby przyjęcia do naprawy to mają prawo ?
jeśli nie będziesz miał przelanych praw z gwarancji to mają. Oprócz gwarancji chronią Cię przepisy o rękojmi, na podstawie których sprzedawca odpowiada przed Tobą za wady przez okres 2 lat i do niego możesz kierować reklamacje.

Powrót