Czy pobieranie gier z interneu jest legalne czy nie

• Autor wątku Autor wątku mateuszplex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateuszplex

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam, pytam z ciekawości bo kiedyś założyłem konto na torrent.org i czasami pobieram jakiś film czy gre i czy pobranie gry lub filmu na tylko i wyłącznie własny użytek jest nielegalne i moge być jakoś namierzony, czy coś w tym stylu. Jedni twierdzą ze pobieranie na własny użytek jest legalne inni nie więc jak to jest i jak to jest z tym serwisem torrenty.org zakładając konto ( założyłem z rok temu ) podawałem numer telefonu i czy jest opcja aby jakoś policja doszła do tego co pobieram po ip albo numerze telefonu i abym miał problemy ? Czy faktycznie jest duża szansa ze policja zacznie namierzać takich ludzi ? Bo w dużo ludzi ściąga coś z internetu i myśle ze jak by chcieli tak każdego łapać to tylko to by robili.

Ściągając pliki typu p2p również je udostępniasz.
Przepis prawny:
Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U.2006.90.631 j.t.

Art. 116. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.)

mateuszplex napisał:
... czy pobranie gry ... wyłącznie własny użytek jest nielegalne ...
Gra jako program komputerowy jest wyłączony z dozwolonego użytku osobistego. Każde pobieranie związane z równoczesnym rozpowszechnianiem jest nielegalne ze względu na bezprawność tego ostatniego.

A czy twoim zdaniem bardzo ostro takie coś jest w polsce ścigane ?

Tak trudno odpowiedzeć ? mam czytać całe mega duże forum ?

Nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wykaż chociaż minimum własnej inicjatywy.

LeszsekS napisał:
Wykaż chociaż minimum własnej inicjatywy.

Uwierz, ze wykazałem ale nie będę przeszukiwał całego forum to są setki stron

Tu na forum jest wyszukiwarka. Skorzystaj. A w dziale, w którym zadałeś pytanie jest temat, który z racji ilości wpisów jest prawie ciągle w czubie. Czytaj.

Powrót