Czy pojazd jest prawidlowo zaparkowany pomocy

• Autor wątku Autor wątku Damiankowalczyk933
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damiankowalczyk933

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam problem dotyczy tego że zawsze stawiałem auto na chodniku przed domem ... teraz zainteresowała się tym policja przyjeżdża i upomina mnie bym nie stawiał auta na chodniku ... od kilku dni parkuje auto tak jak na zdjęciu poniżej w linku proszę o pomoc czy auto tak może być zaparkowane link z zdjęciem https://files.fm/f/x4j3n362u

zajmujesz pas ruchu na skrzyżowaniu? daj link do google maps

Baranów sandomierski Ul langiewicza 8 . Sprawdź sama i daj znać będę wdzięczny

karolla0905 napisał:
zajmujesz pas ruchu na skrzyżowaniu? daj link do google maps
Baranów sandomierski Ul langiewicza 8 . Sprawdź sama i daj znać będę wdzięczny
Edytuj Odpowiedz

Damiankowalczyk933 napisał:
czy auto tak może być zaparkowane
Moim zdaniem raczej nie.
Chodnik ma ok 1,5m to nawet częściowe parkowania odpada. Przesłaniasz wyjazd z tyłu auta z płyt betonowych. Auto parkuje przed łukiem drogi co też może być utrudnieniem.
Osobiście to parkowałbym po prawej stronie, po przeciwnej niż stoi auto na zdjęciu. Tylko nie wiem jaka byłaby odległość od ulicy jednokierunkowej.

Gapciu napisał:
Na chodniku tez mozesz czesciowo stanac jezeli pozostanie 1,5m szerokosci dla pieszych.

Umknęła ci zmiana przepisów w tym zakresie.
Trochę głupio przeredagowali ten przepis i już właściwie nie ma tego warunku co był całe życie.

A co do tematu - wg mnie pojazd zaparkowany prawidłowo.

Dobrze a ten luk co znajduje się przed autem
Oczywiście, ale ktoś jadąc w kierunku łuku może zgłosić że stojące auto ogranicza widoczność.

Dobrze a ten luk co znajduje się przed autem to nie wlicza się do zakrętu ? A przy zakręcie sta2qc nie wolno prawda .?

Wg jakiego przepisu?

Gapciu napisał:
Wg jakiego przepisu?
A no właśnie ja tu szukam konkretnej odpowiedzi a nie dyskusji osób co nie dokonca znają się na przepisach

Policja nie bardzo wie jak mnie zagiąć z tym parkowaniem dlatego ja chciałem mieć kilka atutów gdy podjada kolejny raz

Ale na co ci atuty jezeli to oni musza wskazac podstawe prawna? Jak ci podadza konkretny art. to wroc na forum a na obecna chwile nie widze podstaw by mogli ci cos wskazac.

Policja nie bardzo wie jak mnie zagiąć z tym parkowaniem
Ja myślę że dla chcącego nic trudnego.

Zatrzymanie lub postój pojazdu w warunkach, w których nie jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących lub
powoduje utrudnienie ruchu
Od 100-300 zł. art. 46 ust. 1.
Udowodnisz że nie utrudniasz, o nocy nie wspomnę.

"Chodnik" jest częścią "drogi dla pieszych" (art. 2 pkt 9 ustawy Prawo o ruchu drogowym), więc dalej:

Art. 47. Prawo o ruchu drogowym:
Zatrzymanie lub postój pojazdu na drodze dla pieszych
1.
Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na drodze dla pieszych kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
1)
na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
2)
szerokość chodnika jest nie mniejsza niż 1,5 m i nie utrudni ruchu pieszych;
3)
pojazd umieszczony przednią osią na drodze dla pieszych nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.
2.
Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 1 i 2, zatrzymanie lub postój na drodze dla pieszych przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub wózka rowerowego. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na drodze dla pieszych tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.
3.
Dopuszcza się postój roweru, hulajnogi elektrycznej lub urządzenia transportu osobistego na drodze dla pieszych w miejscu do tego przeznaczonym, a w razie braku takiego miejsca – jak najbliżej zewnętrznej krawędzi drogi dla pieszych najbardziej oddalonej od jezdni oraz równolegle do tej krawędzi, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2.

_JURIJ napisał:
To jest wszystko prawda. Tylko w tym przypadku nie ma zastosowania.

_JURIJ napisał:
"Chodnik" jest częścią "drogi dla pieszych" (art. 2 pkt 9 ustawy Prawo o ruchu drogowym), więc dalej:

1.
Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na drodze dla pieszych kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:
1)
na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju;
2)
szerokość chodnika jest nie mniejsza niż 1,5 m i nie utrudni ruchu pieszych;
3)
pojazd umieszczony przednią osią na drodze dla pieszych nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.
2.
Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 1 i 2, zatrzymanie lub postój na drodze dla pieszych przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub wózka rowerowego. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na drodze dla pieszych tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.
3.
Dopuszcza się postój roweru, hulajnogi elektrycznej lub urządzenia transportu osobistego na drodze dla pieszych w miejscu do tego przeznaczonym, a w razie braku takiego miejsca – jak najbliżej zewnętrznej krawędzi drogi dla pieszych najbardziej oddalonej od jezdni oraz równolegle do tej krawędzi, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2.

Czyli wychodzi na to że stoję zgodnie z prawem prawda .?

Ostatnia edycja:
jan.jakub napisał:
To jest wszystko prawda. Tylko w tym przypadku nie ma zastosowania.

Ponieważ? Oczywiście nie znam parametrów technicznych części składowych drogi, więc przytoczyłem po prostu przepis aby autor miał się do czego odnieść i wyciągnąć wnioski.

jan.jakub napisał:
Ja myślę że dla chcącego nic trudnego.

Zatrzymanie lub postój pojazdu w warunkach, w których nie jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących lub
powoduje utrudnienie ruchu
Od 100-300 zł. art. 46 ust. 1.
Udowodnisz że nie utrudniasz, o nocy nie wspomnę.

To nie on musi udowadniać, tylko mu muszą udowodnić że utrudnia ruch. O ile z utrudnianiem wyjazdu z posesji się zgodzę, to noc tu nie ma nic do rzeczy - na słupach widać latarnie, więc obszar jest oświetlony.

Podsumowując - na miejscu autora zatrzymałbym pojazd po drugiej stronie tak, aby wyjeżdżający z posesji nie miał ograniczonej widoczności i mógł bez problemu włączyć się do ruchu.

Ostatnia edycja:
Powrót