Czy połączenie dróg w strefie zamieszkania to skrzyżowanie zgodnie z def. z PRD?

• Autor wątku Autor wątku sxc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sxc

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Dzień dobry

Sytuacja jak na zdjęciu. Czarne paski to jezdnie. Te z białymi paskami to droga publiczna. W miejscach gdzie są czerwone kreski z kropkami i cyfrą 1 są oznaczenia "strefa ruchu" i "koniec strefy ruchu". Drogi wewnątrz strefy ruchu należą do Administracji Osiedla, gdzie jest zgłoszona i zatwierdzona organizacja ruchu. Teraz te dwa punkty zaznaczone x i cyfrą 2 to czy one zgodnie z definicją PRD są skrzyżowaniami? i parkując w ich rejonie popełnia się wykroczenie parkowania na skrzyżowaniu?

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

definicja skrzyżowania wg art. 2 PRD:
skrzyżowanie - część drogi będącą połączeniem dróg albo jezdni jednej drogi w jednym poziomie, z wyjątkiem połączenia drogi o nawierzchni twardej z drogą o nawierzchni gruntowej lub z drogą wewnętrzną;

oraz definicja strefy ruchu:
strefa ruchu - obszar obejmujący co najmniej jedną drogę wewnętrzną, na który wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi;

Teraz skoro strefa ruchu obejmuje drogi wewnętrzne, i połączenie drogi z drogą wewnętrzną wg definicji nie jest skrzyżowaniem. To tak jak na tym zdjęciu punktów oznaczonych na żółto nie należy traktować jako skrzyżowań i parkując tam pojazd nie popełnia się wykroczenia parkowania w oględności mniejszej niż 10m od skrzyżowania?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Teraz skoro strefa ruchu obejmuje drogi wewnętrzne, i połączenie drogi z drogą wewnętrzną wg definicji nie jest skrzyżowaniem. To tak jak na tym zdjęciu punktów oznaczonych na żółto nie należy traktować jako skrzyżowań i parkując tam pojazd nie popełnia się wykroczenia parkowania w oględności mniejszej niż 10m od skrzyżowania?

Ale tu nie ma POŁĄCZENIA - bo to są wszystko takie same drogi wewnętrzne. Połączenie drogi wewnętrznej z drogą (publiczną) jest tam przy tych czerwonych 1.
Wg mnie - ale mam pewność na 70% - to nie jest skrzyżowanie.

Pamiętaj też o zasadzie ogólnej
Art. 46. 1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których (...) nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

jest jeszcze coś takiego jak "przecięcie się kierunków" ruchu drogowego, które jest szerokim pojęciem i mieści w sobie też te skrzyżowania :)

Aby nie być gołosłownym, to proszę z prd:

......
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.

To jedna z wielu treści, a nie jedyna !, tworząca całość zagadnienia, gdzie "efekt końcowy" będzie zależny od tzw okoliczności faktycznych danej sytuacji która się tam urodzi.

A teraz od ciebie oczekuję, dlaczego poruszasz taki temat, tj co się wydarzyło ?

qwertu70 - przepis zna każdy kierujący, ale zważ, że jemu chodzi o czy jest to skrzyżowanie w kontekście zakazu zatrzymywania się w odległość mniej niż 10 metrów.

To tak jak na tym zdjęciu punktów oznaczonych na żółto nie należy traktować jako skrzyżowań i parkując tam pojazd nie popełnia się wykroczenia parkowania w oględności mniejszej niż 10m od skrzyżowania?

Zacytowany przez ciebie ustęp 3 - przecinania się kierunków - poza skrzyżowaniem nie powoduje wykroczenia o tych 10 metrach. A to mu chodzi.

sxc napisał:
skrzyżowanie - część drogi będącą połączeniem dróg albo jezdni jednej drogi w jednym poziomie
Według mnie (2x) jest to skrzyżowanie. Droga może też być o nawierzchni gruntowej i będzie spełniać definicję skrzyżowania.

@victor.jan - ale czy to jest droga "kodeksowa"?

Art. 4
2) droga ‒ budowlę składającą się z części i urządzeń drogi, budowli ziemnych, lub drogowych obiektów inżynierskich, określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 7 przepisy techniczno-budowlane ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. ‒ Prawo budowlane, stanowiącą całość techniczno-użytkową, usytuowaną w pasie drogowym i przeznaczoną do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, ruchu osób poruszających się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;

Pan_robotnik napisał:
qwertu70 - przepis zna każdy kierujący
oj, jak czytam niektóre pytania, wypowiedzi tu i tam i tam, to .... mam duże wątpliwości ;) . Sam na bieżąco czytam, szukam, dyskutuję poznając niekiedy inny ciekawy punkt widzenia, gdyż głupotą jest ograniczanie się do siebie samego
Pan_robotnik napisał:
Zacytowany przez ciebie ustęp 3 - przecinania się kierunków - poza skrzyżowaniem nie powoduje wykroczenia o tych 10 metrach. A to mu chodzi.
dlatego poza tym co wrzuciłem, napisałem i to:

"To jedna z wielu treści, a nie jedyna !, tworząca całość zagadnienia, gdzie "efekt końcowy" będzie zależny od tzw okoliczności faktycznych danej sytuacji która się tam urodzi." :)

i wrzuciłbym pewną inną treść, że ... ;) ale... już mam gdzieś pisanie wszystkiego od A do Z, pisać "prośby" aby wrzucić foty lub info z google street (bo takie rysunki to można do kibla, bo nie oddają rzeczywistości) i potwierdzić czy to co jest na street odpowiada rzeczywistości. To jest nijako "obowiązek" tworzącego pytanie i opis. Jak nie ma kawy na ławę, to będą takie moje odpowiedzi :) tj bez zagłębiania się.

Pan_robotnik napisał:
usytuowaną w pasie drogowym i przeznaczoną do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, ruchu osób poruszających się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;
Pan_robotnik napisał:
ale czy to jest droga "kodeksowa"?
Dla mnie jest. Warunek musi być by wszystkie "odnóża" były wykonane z tego samego by był to skrzyżowanie
Pan_robotnik napisał:
usytuowaną w pasie drogowym
Ten zapis rozszerza strefę zatrzymania i postoju. Jeżeli taki znak byłby postawiony.

Powrót