Czy policja może badać trzeźwość bez maski?

• Autor wątku Autor wątku 20210516
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

20210516

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Cześć,

Trafiłem ostatnio na drodze na wyrywkową kontrolę trzeźwości. Nie miałem się czego obawiać ale jestem wkurzony, bo policjantka nie miała maseczki. A dokładnie obie nie miały, bo droga dwupasmowa i badanie na obu pasach.

Czy są jakieś przepisy które mówią wprost, że policjant ma mieć maskę gdy kontroluje trzeźwość? Chciałbym się poskarżyć żeby odreagować.

W skrócie cała akcja wyglądała tak, że dmuchnąłem, "dziękuję można jechać", zapytałem "czy pani nie musi nosić maseczki?", "nie bo stoję na dworze i zachowuję odległość". Jak dla mnie odpowiedź bzdurna, bo nachyla się nad autem i jest ode mnie nie więcej niż metr.

Zapytałem o jej numer i mi podała, mam je obie na kamerce auta razem z nrem ich wozu.

Szukałem w sieci ale nie znalazłem nic konkretnego, tylko to:
***mod***

Pewnie możnaby się też przyczepić innych rzeczy w tej kontroli ale mi chodzi o maski. Żeby było jasne, jestem gorącym zwolennikiem masek, i szczerze wierzę że pomagają nas chronić. W nosie mam czy przepisy są perfekcyjne czy nie. Noszę maskę z odpowiedzialności a nie dla przepisów.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Odreaguj sobie w inny sposób.

Są określone przepisy, kiedy należy mieć założoną maseczkę zasłaniającą usta i nos. Dotyczą one wszystkich. Nie możesz od policjanta wymagać, aby ze względu na Twoje widzimisię miał założoną maseczkę w sytuacjach, w których przepisy tego nie wymagają.

Ponadto, aby rozwiać ew. inne wątpliwości, policjanci nie mają obowiązku stosować rękawiczek jednorazowych, dezynfekować długopisów, dowodów osobistych lub innych dokumentów, ani nie ma zakazu stosowania alkomatów bezustnikowych.

Dzięki. W żadnym razie nie chodzi o widzimisię, jeśli nie ma takiego obowiązku to oczywiście nie mam zastrzeżeń.

Ale nadal nie mam jasności czy taki obowiązek istnieje, wymieniłeś/aś szereg rzeczy które nie są obowiązkowe, czy dobrze rozumiem że maski też wśród nich są? A jeśli tak, to czy policja nie ma żadnych zasad regulujących noszenie maski w kontekście różnych typowych sytuacji?

I swoją drogą, czy taka maska nie była wymagana na podstawie przepisów dotyczących nas wszystkich, wspomnianych w Twoim poście?

Masz określone rozporządzeniem sytuacje, w których konieczne jest noszenie maseczek. Na świeżym powietrzu nie jest to wymagane, bez względu, czy dotyczy to Ciebie, czy policjanta. Ew. nakaz przeprowadzania interwencji w maseczkach może wynikać z poleceń służbowych lub wewnętrznych decyzji określonych przełożonych i tym samym rodzić może jedynie odpowiedzialność dyscyplinarną. Ciężko mi uwierzyć w to, że jakiś przełożony kazałby przeprowadzać kontrole drogowe w maseczkach w sytuacji, w której Ty znajdujesz się w pojeździe, a policjant poza nim zwłaszcza, że wydanie takiego polecenia lub decyzji miałoby wątpliwą podstawę.

Powrót