Czy policja w Belgii ma prawo zezłomować auto ?

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof Belgia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof Belgia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich na forum :)

Moje pytanie czy policja ma prawo bez jakichkolwiek pouczeń czy mandatu czy informacji o tym że muszę to zrobić czyli przerejestrować auto , może mi je zezłomować ?

Poniżej pisze co mi się przytrafiło.
Policja zatrzymała mnie na autostradzie i po kontroli dowodu osobistego (belgijskiego) kazali mi jechać za nimi na komisariat.
Na miejscu oczywiście nikt nie mówił po angielsku tylko francuski , domyśliłem się że pewnie dostane mandat bo z tego co się dowiedziałem przebywając więcej niż
pół roku w kraju mam obowiązek zarejestrować auto .
Nie zrobiłem tego ponieważ żona była jeszcze w Polsce i to ona używała auta a ja miałem pecha bo musiałem tu przyjechać autem na dosłownie tydzień. Na komisariacie zabrano mi kluczyki i dokumenty auta a dostałem dokument (po przetłumaczeniu - dokument z przesłuchania) który miał być dokumentem na wyrejestrowanie auta w Pl o taki dokument pytałem . Byłem zdecydowany że jak nie mam opcji zarejestrowania auta w Belgii ( nie dostałem certyfikatu na auto u dealera bmw bo auto jest stare i trzeba po to jechać do niemieckiego dealera który sprzedał to auto )to auto zezłomuje trudno niech stracę bo za parking policyjny bym musiał płacić a to przekroczyło by koszt starego bmw .
Już nie wspomnę że jakoś parę razy zatrzymywano mnie do kontroli i nikt nic nie mówił o takim obowiązku .
Wiem że sam powinienem się dowiedzieć jakie tu jest prawo ale jak zacznę czytać moje prawa za granicami to do śmierci nie skończę a mieszkałem już w kilku krajach .
Za chęci i czas z góry dziękuję :)

Powrót