Czy policjant ma prawo ukarać mandatem

• Autor wątku Autor wątku kAtowice.23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kAtowice.23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Miałem okazje ostatnio rozmawiać z prawnikiem ,który zajmuje się sprawami mandatów i szkód komunikacyjnych
Okazuje się ja nie wiedziałem o tym że

- Policja może mnie tylko ukarać za jedno przewinienie ,Np: Na TVN turbo jest tam taki dział ze nagrywają policjanci przewinienia kierowców i np wyprzedzanie na ciągłej, przekraczanie prędkości , wyprzedzanie na pasach , to mandat można dostać za jedno wykroczenie a nie za 3 na raz i kumulacja punktów jest to nie zgodne z prawem

- Tzw radar ( czyli suszarka od policjantów ) tu za przekroczenie prędkości musi policjant mieć dowód,dowodem nie jest pokazywany na wyświetlaczu aktualna prędkości , bo faktycznie skąd mam pewności ze akurat celował do mnie z tego radaru. Musi mieć świadka czyli druga osbę która przy nim stoi , jeśli niema takiego to odrazu kierować mam się do sadu grodzkiego.Dlatego na zachodzie stosuje się coraz częściej wideo radary .To są małe luki prawne .Jeśli przekroczy się w terenie zabudowanym prędkości o 20 to warto przyjąć mandat ale jeśli jest 100 warto iśc do sadu.

Jak jest w praktyce nigdy nie sprawdzałem

w praktyce to jest tak że zależy od wysokości proponowanego mandatu-jeżeli jego wysokość jest proporcjonalna do wykroczenia lub nawet niższa to oki ja z zasady nie dyskutuje ale jeżeli pan władza proponuje mandat na pokaz to ja najbardziej nie przyjmować-w sądzie napewno nie podbiją stawki a co najwyżej przychylą sie do wniosku policji

katowice to nie do końca prawda co piszesz zapytaj prawnika o ,,zbieg wykroczeń,, ciekawe co powie.A żeby nie polegać całkowicie na opini prawnika i innych to przeczytaj sobie kilka kartek odnośnie postępowania mandatowego w Kodeksie Postępowania w Sprawach o Wykroczenia .Polecam

kAtowice.23 napisał:
Miałem okazje ostatnio rozmawiać z prawnikiem ,który zajmuje się sprawami mandatów i szkód komunikacyjnych
Okazuje się ja nie wiedziałem o tym że

- Policja może mnie tylko ukarać za jedno przewinienie ,Np: Na TVN turbo jest tam taki dział ze nagrywają policjanci przewinienia kierowców i np wyprzedzanie na ciągłej, przekraczanie prędkości , wyprzedzanie na pasach , to mandat można dostać za jedno wykroczenie a nie za 3 na raz i kumulacja punktów jest to nie zgodne z prawem
chyba czegoś nie zrozumiałeś z tego co prawnik mówił...policjant ma prawo ukarać cię za tyle wykroczeń ile popełnisz...aczkolwiek faktem jest ,że dostaniesz tylko jeden mandat...z tym ,że w wyższej wysokości np. 1 000 PLN...:P

Mandat jest oczywiscie jeden, ale za wszystkie popelnione wykroczenia.Wysokosc mandatu nie moze przekroczyc w takiej sytuacji 1000 zl.

Powrót