czy potrzebna licencja ???

• Autor wątku Autor wątku mefiu20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mefiu20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam mam pytanie

chce zrobic multimedialny kurs obsługi pewnego programu muzycznego i sprzedawac go . czy do wykonania takiego kursu potrzebuje wersji pelnej z licencja czy moze byc to wersja 30 dniowa - trial? poza tym gdy juz zrobie taki kurs i bede go sprzedawal to potrzebuje jakiejs licencji na ten program czy (jesli to byla by pelna wersja) moge ja psrzedac

w sumie 2 pytania ;] prosilbym o odpowiedz z gory dziekuje i pozdrawiam

mefiu20

Obojętnie z jakiej wersji programu Pan skorzysta. Problem jest jednak inny. Taki kurs może być pewnego rodzaju utworem zależnym (art. 2 ustawy o prawie autorskim), na wykonanie którego wymagana jest zgoda autora utworu pierwotnego, czyli producenta tego programu.

Brałem kiedyś udział w podobnej sprawie dotyczącej pewnego programu graficznego, wiec proponuję skontaktować się z producentem lub autorem i sądzę, że bez więszych problemów sie dogadacie.
Oczywiście zależy też od tego czy, i jakie korzyści majątkowe ma pan zamiar z tego kursu czerpać :)
Pozdrawiam

Chcą państwo powiedzieć, że jesli Helion wydaje ksiażkę przykł. o Illustratorze to musi dogadać się z Adobe?

Takich kursów multimedialnych jest mnóstwo, trudno mi uwierzyć, że taka edukacja wymaga zgody producenta programu. Kupuje licencje softu i w oparciu o własny autorski pomysł prowadze szkolenie.

Przcież takie szkolenia bez pośrednictwa nośników cyfrowych przeprowadza się w różnych ośrodkach szkoleniowych i producent conajwyżej może jakąś akredytacje wystawić lub inną formę uznaniową.

Powrót