Czy potrzebuję wykupić ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech ?

• Autor wątku Autor wątku Czuraj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czuraj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam moja sytuacja wygląda tak , że pracuje na cały etat i mam stałe zameldowanie w Polsce. Kupiłem w celach inwestycyjnych niewielkie mieszkanie na terenie Niemiec i chce się w nim także zameldować. Czy jako osoba na stałe mieszkająca i pracująca w PL oraz posiadająca wszelkie ubezpieczenia będę musiał wykupić także dodatkowo ubezpieczenie zdrowotne na terenie Niemiec czy nie ma takiej potrzeby ?? Dodam że mieszkanie zostało zakupione przy samej granicy z Polską także nie ma obawy o opiekę lekarską bo do pobliskiego szpitala w PL mam dosłownie 3km. Pozdrawiam

Nie musisz, przepisy unijne stwierdzaja, ze mozna miec tylko jedno ubezpieczenie chorobowe. Jesli pracujesz w Polsce i jestes tam objety ubezpieczeniem ustawowym, to nie musisz sie ubezpieczac w Niemczech. Ewentualnie bedziesz musial sie jedynie zarejestrowac w miejscowej niemieckiej kasie chorych, zeby korzystac rowniez w Niemczech bez problemow z pomocy medycznej. Ale to ci powiedza w miejscowym oddziale AOK

No to świetnie bardzo dziękuję za pomoc czyli muszę tylko ze swoim ważnym ubezpieczeniem z PL iść do lokalnej kasy chorych po tym jak się zamelduje i po kłopocie ?? :)

Powrót