czy powództwo przeciw egzekucyjne wstrzymuje egzekucję komornika

• Autor wątku Autor wątku hudo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hudo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam mam pytanie od sześciu miesięcy spłacam dług za mieszkanie dokładnie czynsz ostatnio jednak przyszedł komornik i zabezpieczył mi telewizor lcd należący do teścia ma na to dokumenty i laptopa prezent dla dzieci komornik pomimo moich informacji iż rzeczy te nie należą do mnie wyznaczył licytacje teść złożył powództwo przeciw egzekucyjne do sądu z zabezpieczeniem poprzez zawieszenie postępowania a ja wniosek o zwolnienie laptopa z egzekucji komorniczej czy to wstrzyma egzekucję komorniczą do czasu wyjaśnienia sprawy czy komornik ma dalej prawo licytować moje rzeczy zanim sąd wyda decyzję

hudo napisał:
witam mam pytanie od sześciu miesięcy spłacam dług za mieszkanie dokładnie czynsz ostatnio jednak przyszedł komornik i zabezpieczył mi telewizor lcd należący do teścia ma na to dokumenty i laptopa prezent dla dzieci komornik pomimo moich informacji iż rzeczy te nie należą do mnie wyznaczył licytacje teść złożył powództwo przeciw egzekucyjne do sądu z zabezpieczeniem poprzez zawieszenie postępowania a ja wniosek o zwolnienie laptopa z egzekucji komorniczej czy to wstrzyma egzekucję komorniczą do czasu wyjaśnienia sprawy czy komornik ma dalej prawo licytować moje rzeczy zanim sąd wyda decyzję
To wstrzyma egzekucje do czasu rozstrzygnięcia przez sąd. Pilnujcie tylko terminów doreczania wszelkich pism do sadu o które na pewno zostaniecie poproszeni. Znając realia polskie, sprawa potrwa około roku. W dniu licytacji (która nie powinna sie odbyc, poniewaz sąd wezwie komornika do przedłożenia akt sprawy) dobrze gdybyś był w domu i miał kopie zlożenia pisma do sądu. Telewizor odzyskasz, z laptopem bedzie trudniej. Znajdz kogos kto potwierdzi że jest to jego własnośc.

Ostatnia edycja:
Roberrt2 napisał:
To wstrzyma egzekucje do czasu rozstrzygnięcia przez sąd.
A to na jakiej podstawie ?
Dopiero gdy sąd zgodnie z wnioskiem teścia zawiesi postępowanie egzekucyjne.
Radzę Tobie również złożyć wniosek o zabezpieczenie poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego - wniosek teścia dotyczy jedynie telewizora.

michupocichu napisał:
A to na jakiej podstawie ?
Dopiero gdy sąd zgodnie z wnioskiem teścia zawiesi postępowanie egzekucyjne.
Radzę Tobie również złożyć wniosek o zabezpieczenie poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego - wniosek teścia dotyczy jedynie telewizora.
Mysle że taki wniosek został złozony. Każda skarga na komornika wytoczona w okreslonej sprawie wstrzymuje jej bieg i "wiąże" komornikowi ręce do momentu wydania postanowienia bądż tez oddalenia skargi (powództwa). Oczywiscie powództwo teśc powinien wytoczyc NIE komornikowi ALE wierzycielowi. Komornik nie jest stroną , jest tylko wykonawca woli wierzyciela.W pozwie powinna znależc sie klauzula o zabezpieczeniu sprzętu do czasu wydania postanowienia. Ps. Nie jestem oczywiście radca prawnym, staram sie pomóc w oparciu o baze własnych doświadczeń

Ostatnia edycja:
Roberrt2 napisał:
Każda skarga na komornika wytoczona w okreslonej sprawie wstrzymuje jej bieg i "wiąże" komornikowi ręce do momentu wydania postanowienia bądż tez oddalenia skargi (powództwa).
Tak? :o A jak się ma w takim razie do tego norma zawarta w art. 767(2) § 2 kpc?

Roberrt2 napisał:
Każda skarga na komornika wytoczona w okreslonej sprawie wstrzymuje jej bieg i "wiąże" komornikowi ręce do momentu wydania postanowienia bądż tez oddalenia skargi (powództwa).
Nie.
Na jakiej podstawie ?

michupocichu napisał:
Nie.
Na jakiej podstawie ?
Jak napisałem powyżej , jeżeli w pozwie do sądu zostało zaznaczone, że prosimy o zawieszenie egzekucji i zabezpieczenie sprzetu do czasu rozpatrzenia. Przepraszam jeżeli ktos żle to zrozumial, byc może ja żle sformułowałem.

Robertt2 - gdzieś coś dzwoni, ale nie wiesz gdzie ...
Jeżeli nie masz pewności powstrzymaj się od dawania rad. Możesz komuś wyrządzić krzywdę...
Nie zawsze lokata bądź michupocichu będą online :cool:

Chodzi o Twoją błędną wypowiedź zacytowaną przez lokatę i mnie.

Ostatnia edycja:
michupocichu napisał:
Robertt2 - gdzieś coś dzwoni, ale nie wiesz gdzie ...
Jeżeli nie masz pewności powstrzymaj się od dawania rad. Możesz komuś wyrządzić krzywdę...
Nie zawsze lokata bądź michupocichu będą online :cool:

Chodzi o Twoją błędną wypowiedź zacytowaną przez lokatę i mnie.
Ok. przepraszam, macie racje. Sam przeżyłem to w ostatnim czasie, lecz faktem jest to, że za mnie pisma formułował adwokat. prosze moderatora o usuniecie zbednych postow. Pozdrawiam.

Żaden wniosek ani skarga oparte na takich podstawach jak Twoje Hudo, same z siebie nie wstrzymują postępowania egekucyjnego,
chyba że sąd uzna że istieje przesłanka do zawieszenia lub wstrzymania.
Mało tego Sąd nie jest również związany wnioskiem o zawieszenie, aczkolwiek w tej sytuacji powinien (ale zaznaczam nie musi) zawiesić postpowanie.

Teść złożył powództwo przeciegzekucyjne na podstawie art. 841 kpc ?

widze że już zostało to wyprostowane - troche za długo pisałem, pozdrawiam

na jakiej podstawie Teść złożył powództwo przeciwegekucyjne, z jakiego artykułu?

teść jest właścicielem telewizora ma na to faktury i paragon oraz świadków że to on kupił

dokładnie 6 listopada a na 16 grudnia wyznaczona jest 1 licytacja

w takim razie jedynie co możesz zrobić to kazać Teściowi złożć powództwo przeciwegzekucyjne w trybie 841 kpc o ile tego nie zrobiliście jeszcze.

Musisz powiedzieć na podstawie jakiego art. kpc teść złożył powództwo przeciwegzekucyjne

Witam.
Mam w tym temacie kilka pytań.
1 Prokura wytoczyła mi sprawę za przedawnione roszczenie. O istnieniu tej sprawy dowiedziałem się po zajęciu konta bankowego przez komornika z racji tego, że mieszkam pod innym adresem
Oczywiście złożyłem do sądu w Lublinie za pośrednictwem poczty wniosek poparty dokumentami, że od paru lat nie mieszkam pod wskazanym adresem oraz sprzeciw i zażalenie na klauzule wykonalnosci.

I teraz pytanie. Komornika już mam a sprawa może być rozpatrywana nawet przez 2 miesiące, czy w takiej sytuacji można i czy warto wnosić powództwo przeciwegzekucyjne do czasu rozpatrzenia sprawy przez sąd?

Jeśli tak to jak mniej wiecej wygląda ta procedura i czy skuteczna jest? Czy musi być na urzędowym formularzu? Na jakie art. kc się powołać wtedy? Czy sąd coś takiego przesyła komornikowi czy nam a my musimy mu takie pismo dostarczyć?

Proszę o dużą łopatologie i wyrozumiałość.

Powrót