czy powrót do Pl po aresztowaniu męża?

• Autor wątku Autor wątku maja39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maja39

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam dość skomplikowaną sytuację mąż jest w areszciei będzie czeka na rozprawę.Czy ja z dziecmi będziemy musieli wrócić do Pl??Mąż w Niemczech jest od 4 lat ostatnie prawie dwa lata pracował legalnie miał stałą umowę,ja przyjechałam wraz z dziecmi rok temu.

Czy masz środki na utrzymanie??
Co zrobisz jak odwiedzi cię Jugentamt??

Nie pracuję zajmuję się dziecmi ,mamy kindergeld,elterngeld,dostałam teraz dodatek do mieszkania,mam przyznany kinderzuschlag niby na koniec miesiąca ma wpłynąć.Co do Jugendamtu wiedzą o nas mamy przyznaną pomoc z centrum katolickiego tzw wsparcie psychologiczne.Mam adwokata i nikt mi nie mówił że będę musiała wrócić do Polski.Martwie się tylko o nasze ubezpieczenie w aok ,różne druki składałam do Jobcener ale odpisali co tzw pomocy finansowej nie dostanę bo mam złożyć o kinderzuschlag i dostałam od nich odpowiednie wnioski.Nic nie pisali o ubezpieczeniu ,byłam ostatnio u lekarza nikt nic nie powiedział że cos jest nie tak.I po prostu jestem w kropce.Mąż jest w areszcie i czeka na rozprawę. Został zwolniony z pracy ale zadne dokumenty do niego do domu z pracy nie przyszły pracował prawie dwa lata legalnie.Mąż został zatrzymany wwyniku sytuacji jaka nastąpiła w domu ,po moim telefonie.Wczesniej pisałam w poscie odnośnie ubezpieczenia i uzytkowniczka napisała że czeka mnie powrót do PL i teraz nie wiem czy powinnam się szykować do pl bo będę musiała czy będę mogła tu pozozstac.

Mąż został zatrzymany wwyniku sytuacji jaka nastąpiła w domu ,po moim telefonie.
Wobec tego sama doprowadziłaś do tej sytuacji -zanim coś zrobisz pomyśl jakie potem skutki;
Poczytaj trochę jakie możliwości ma Jugentamt w Niemczech.
Zgłoś się do Caritasu tam mają prawnika i oni takimi rzeczami się zajmują zapytaj o ubezpieczenie i co ci poradzą w takiej sprawie .
W tej chwili jesteś na utrzymaniu państwa nie posiadając obywatelstwa danego kraju.
Wczesniej pisałam w poscie odnośnie ubezpieczenia i uzytkowniczka napisała że czeka mnie powrót do PL i teraz nie wiem czy powinnam się szykować do pl bo będę musiała czy będę mogła tu pozozstac.
Powodzenia

W poniedziałek idę do aok to się dowiem co z ubezpieczeniem.Nie musiałam myśleć co robię ratowałam siebie i dzieci mąż odpowiada w sądzie karnym.Jesli będziemy mieli wrócić to wrócimy z maluchem(urodził się na terenie Niemiec) a najstarszy zostanie akurat skończy szkołę i będzie pełnoletni)dziękuję za odpowiedzi

W poniedziałek idę do aok to się dowiem co z ubezpieczeniem
W AOK jedynie otrzymasz odpowiedz że będziesz płacić z własnej kieszeni.
Zgłoś się do Caritasu zanim odwiedzisz AOK.
Powodzenia

jaki dodatek do mieszkania ? Wohngeld przeciez jest dla pracujących i Kinderzuschlag,chyba ze masz na mysli pomoc socjalna z Jobcenter.

teraz dojdzie problem z ubezpieczeniem przeciez musisz je sama oplacic skoro mąż nie pracuje , a potem moze sie skonczyc tak

tu przyklad jeden z wielu w ostatnim czasie ,odesłali juz nawet matki ciezarne z dziecmi ,udzielili pomocy tylko na 6 miesiecy w Jobcenter i na tym koniec
nienia898
Newbie

Użytkownicy
Pip
8 postów
Hej, jestem w podobnej sytuacji jak ty. Ja mam przepracowane 11 miesiecy i nie chca mi udzielic zadnej pomocy. nawet kosztow ubezpieczenia nie pokryja. W jobcenter wyslali mnie do auslenderamt. a w auslenderamt pani HASENBERG (siostra hitlera:/ ) zamiast mi pomoc powiedziala ze mam trzy miesiace na znalezienie pracy. jak nie znajde pracy to mam do Polski wracac. No mniejsza z tym. W takim badz razie jestem bezrobotna a za ubezpieczenie musze placic. a ze nie mam na to pieniedzy to nie place. I tez dostalam lisz z AOK ze mam im zaleglosci zwrocic:( niestety ja popelnilam blad i sie nie wymeldowalam. dlatego musze zaplacic.
mypolacy.de

tak teraz jest i bedzie po nowym roku

Ostatnia edycja:
Zrozumiałam wasze opinie ze będę musiała wrócić do Pl. Ale wiem już od swojej adwokat że mam spać spokojnie,nie martwić się jestem pod tzw ochroną.Dziękuję temat zamykam

Ale wiem już od swojej adwokat że mam spać spokojnie,nie martwić się jestem pod tzw ochroną.Dziękuję temat zamykam
maja39
Abyś nie była pod ochroną Jugentamtu wtedy będziesz miała widzenia ograniczone z dziećmi wtedy nawet sąd nie pomoże.
Nie pracujesz -nie masz warunków samodzielnie na wychowanie dzieci bez pomocy państwa i wtedy wkroczy Jugentamt.
powodzenia.
http://wiadomosci.wp.pl/query,jugendamt,szukaj.html?ticaid=111e2c

Ostatnia edycja:
dokladnie ,nie wiem pod czyja ochrona ona jest :o niemieckich podatnikow chyba ,choc jak widac nawet Jobcenter nie chce udzielic pomocy ,a jak zyc z Elterngeld(300€) nie majac nawet ubezpieczenia dla siebie i dzieci ,nie pojmuje :o

Hm pytałam się odnośnie ubezpieczenia w mojej sprawie.Poruszyliście temat powrotu do PL wg wasze punktu widzenia,poruszyliście sprawę Jugendamtu wg waszego punktu patrzenia. Dziękuję to wystarczy.

Die Leistungen zur Sicherung des Lebensunterhalts setzen sich zusammen aus:
1. dem Regelbedarf
2. ggf. Mehrbedarfen
3. dem Bedarf für Unterkunft und Heizung
4. ggf. einmaligen Bedarfen, die als Zuschuss gewährt werden
5. ggf. Darlehen bei unabweisbarem Bedarf
6. ggf. Leistungen für Bildung und Teilhabe
Außerdem sind folgende Leistungen zur Absicherung vorgesehen:
• die Beiträge zur gesetzlichen Kranken-, Pflegeversicherung, sofern kein Anspruch
auf Familienversicherung für SGB II-Berechtigte und keine Versicherung bei einer
privaten Krankenversicherung besteht.
• für Personen, die in der privaten Krankenversicherung versicherungspflichtig sind,
müssen die Beiträge bis zur Höhe des halben Beitrages im Basistarif der privaten
Krankenversicherung vom Jobcenter übernommen werden (Urt. des BSG vom
18.01.2011, B 4 AS 108/10 R, Weisung der Bundesagentur für Arbeit vom 27.1.2011)
• Beiträge zur freiwilligen Krankenversicherung für ALG II-Empfänger und Sozialgeldempfänger,
die nicht in der gesetzlichen Krankenversicherung pflichtversichert sind
und auch keine Familienversicherung beanspruchen können. Wenn allein durch den
Beitrag Hilfebedürftigkeit entsteht, wird der Beitrag in der notwendigen Höhe übernommen.
Hinweis: Für Sozialgeldempfänger übernimmt das Jobcenter im Normalfall keine Beiträge
zur gesetzlichen Krankenversicherung, weil diese nicht pflichtversichert sind. Sie sind in der
Regel familienversichert. Bitte wenden Sie sich bei Problemen mit Ihrer Krankenversicherung
an eine kompetente Beratungsstelle.
4.1 Der Regelbedarf (§§ 20, 23, 77 Abs. 4 SGB II)
Der Regelbedarf ist eine feste Größe. Er wird jeweils zum 1. Januar eines Jahres angepasst.
Regelbedarfe sollen den laufenden Lebensunterhalt decken. Dazu gehören u. a.: Nahrungsmittel
und Getränke, Hausrat, Kleidung, Körperpflege, Energie ohne deren Anteile für die
Heizung und die Erzeugung von Warmwasser, Telefon, Fahrtkosten, kulturelle Bedürfnisse,
Rezeptgebühren und vieles mehr. Die Höhe der Regelbedarfe hängt vom Alter ab und von
der Zusammensetzung der Bedarfsgemeinschaft
32

Do kiedy należy ci się Elterngeld(300€) ????? (stałe źródło utrzymania to jest ta ochrona)
A co zrobisz jak po Nowym Roku otrzymasz druki na Kindergeld .

no i co tam wkleiłaś ,zasady przyznawania pomocy ALGII z Jobcenter znamy ,ale czy tobie przyznaja to znak zapytania ,pamietaj ze nie musza Ci pomoc

..

sama napisalas
składałam do Jobcener ale odpisali co tzw pomocy finansowej nie dostanę bo mam złożyć o kinderzuschlag i dostałam od nich odpowiednie wnioski.

niestety przy Kinderzuschlag ubezpieczenia nie opłacają ,zreszta tobie nie przysluguje bo nie pracujesz..a wiec ani Wohngeld ani Kinderzuschlag,cos ten adwokat Cie wprowadza w błąd

Kinderzuschlag moze masz przyznany bo mąż pracował a teraz Ci nie przysługuje juz,zreszta tego jest ponad 100€ tylko

Ostatnia edycja:
Jasno jest napisane jeśli nie uzyskuję pomocy finansowej Z Jobcenter to w wyjątkowych sytuacjach opłacają składki ubezpieczenia zdrowotnego (to jest od pani adwokat dodatek do jej słów że mam spac spokojnie).I mylisz się wszystkie swiadczenia mi przysługują mam juz decyzje są one na mnie nie na męża.Martwiłam się tylko o ubezpieczenie a teraz już wiem że nie musze.

przestań sciemniac ,bezrobotni nie maja prawa do Wohngeld i Kinderzuschlag

no zobaczymy jak Ci Jobcenter oplaci skladki bez prawa do zasilku

Pobieranie Kinderzuschlag wyklucza wniosek o inną pomoc socjalną, czyli Arbeitslosengeld II lub inne świadczenia socjalne.

Elterngeld jest odliczony z Kinderzuschlag i ALGII,czyli marnie zostanie

Ab 2011 wird das Elterngeld in voller Höhe auf den Kinderzuschlag angerechnet, so dass dieser quasi verrechnet wird.
Hier gilt auch, wie bei Hartz IV, die Ausnahme mit dem Elterngeldfreibetrag (s.o.).
http://www.kindergeld.info/elterngeld/elterngeld-als-einkommen.html

Kindergeld:u tez nie placa za samo zameldowanie na terenie DE ,placa tylko zatrudnionym lub bezrobotnym z prawem do zasilku ALGI lub ALGII..

Ostatnia edycja:
Dodatek na dzieci – (Kinderzuschlag)

Jakie warunki należy spełnić, aby otrzymać dodatek na dzieci?
jest pobierane na to dziecko Kindergeld (zasiłek rodzinny)
dochód miesięczny rodziców przekracza granicę dochodu minimalnego (dla małżeństwa wynosi 900euro, dla osób samotnie wychowujących dzieci 600euro, granica dochodu minimalnego to np. Dochód brutto wynikający z tymczasowego zatrudnienia, zasiłek dla bezrobotnych- Arbeitlosengeld I, zasiłek chorobowy )

gdzie u Ciebie to minimum ?

w dodatku jak pisalas wyzej na koniec miesiaca maja Ci to wyplacic :)kiedy to Familienkasse ostatni przelew byl 17 ego w tym roku ,wiecej nie placa juz Kindergeld-ow ani Kinderzuschlag-ow w tym roku

http://www.kindergeld.info/kinderzuschlag/auszahlung.html

Kinderzuschlag Auszahlung
Normalerweise bezieht jenes Elternteil welches auch das Kindergeld bezieht, den Kinderzuschlag. Eine Auszahlung erfolgt in einem solchen Fall auch zusammen zum selben Termin. Dabei richten sich die Auszahlungstermine nach den Terminen des Kindergeldes, welches sich an der Kindergeldnummer orientiert und stehen bereits im Voraus fest. Für das aktuelle Jahr 2013 sind die Auszahlungstermine online.

Ostatnia edycja:
Przepraszam ale nie rozumiem pańskiego uniesienia.Myslałam że tu są poważni ludzie i na poziomie ale po przeczytaniu pańskich wypowiedzi uważam że to pomyłka.Nie życzę sobie dalszego komentowania i ubliżania z pańskiej strony. cytuję-------- przestań sciemniac ,bezrobotni nie maja prawa do Wohngeld i Kinderzuschlag

no zobaczymy jak Ci Jobcenter oplaci skladki bez prawa do zasiłku koniec cytatu

nie przepracowalas tu nawet jednego dnia ,nie wiem na jakiej podstawie mialoby Ci cos tu przysługiwać ..w Ausländeramt ochrony juz nie bedzie

Ostatnia edycja:
W każdym większym mieście działa tzw. "Gefangenenhilfe", do których mogą się zwracać o poradę i pomoc małonkowie osób aresztowanych lub odbywających karę pozbawienia wolności. Tam można uzyskać rzeczową informację i pomoc w takich sytuacjach.

Powrót