Czy pracodawca ma obowiazek zgłoszenia pracownika do WRS?

• Autor wątku Autor wątku agusek222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agusek222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam:)
Przypadkowo znalazlam to forum i chciałabym zadac wam nurtujące mnie pytanie, a mianowicie....
Jestem w Uk od 16 m-cy. Pracowalam przez agencje od 23.09.2009 do 12.07.2010- oczywiscie wyslalam zgloszenie do home office, zaplacilam, przyslali mi zaswiadczenie. Nastepnie zmienilam prace i od 12.07.2010 do 10.11.2010 pracowalam dla nowej firmy. Niestety moja firma padla, wiec zlozylam wniosek o Jobseeker's Allowance. Odpisali mi, ze nic mi sie nie nalezy bo nie przepracowalam dluzej niz rok w uk- a przeciez to nie prawda bo pracowalam bez przerwy wiecej niz rok. Po wyslaniu kilku listow i odwolan do Job centre dostalam informacje, ze nie zglosilam nowego pracodawcy do WRS... zaczęlam szukac informacji na necie i okazalo sie ze jesli nie przepracowlam dluzej niz 12 mcy u jednego pracodawcy to mam obowiazek poinformowac home office o zmianie pracodawcy i ponownie musze wyslac formularz zgloszeniowy.
No i teraz mam problem, bo nie mialam pojecia o tym, ze musze tak zrobic;/ Nikt mi nigdy nic takiego nie mowil, nawet moj pracodawca nigdy nie wspomnial o czyms podobnym.
Teraz nie wiem co mam robic;/ Mam kontrakt ze pracowalam od 12.07. 2010, mam dowod na to ze pracodawca zamknal firme 10.11.2010, ale nie wiem czy na podstawie kontraktu z nowej firmy dostane ten benefit- Jobseekers Allowance( dodam, ze teraz mam juz nowa prace ale domagam sie za okres ok 2 mcy kiedy szukalam pracy)
Czy moge wyslac kopie moich kontraktow na dowod ze pracowalam legalnie i placilam podatki?? czy Job centre uzna mi to jako okres 12 mcy pracy i prawo do zasilku?? czy dostane jakas kare za to ze tego nie zglosilam jak zaczynalam pracowac?? czy moj pracodawca mial obowiazek mnie poinformowac o tym ze musze zglosic do Home office ze u niego pracuje???
Prosze pomozcie bo nie wiem co mam odp do Job Centre a nie chce wyjsc na oszusta;/
Dzieki!!!!!

Jełsi nie zgłosiłaś nowego pracodawcy, to najprawdopodobniej Twoja karta wygasła i kiedy zaczniesz znowu pracowac, musisz zarejestrować się ponownie (nie musisz płacić, to będzie 'renewal').

Fakt,że pracowałaś legalnie i płaciłaś podatki nie uprawnia Cię do JSA jeśli nie poinformowałaś HO o zmianie pracodawcy.

Powrót