Czy pracodawca mnie oszukuje?

• Autor wątku Autor wątku krotkie_nozki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krotkie_nozki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Miesiąc temu wyjechałam do pracy nad morzem. Umowę podpisałam dopiero po dwóch tygodniach, ponieważ kiedy się o nią upominałam, byłam zbywana słowami "Księgowa jeszcze ich nie zatwierdziła". Na umowie zleceniu nie było podanej stawki godzinowej, jedynie "gwarantowane 3100zł" za miesiąc. Kierowniczka spytana o płatne nadgodziny powiedziała, że minimalna ilość godzin w miesiącu to 208 i z tego wychodzi 15zł/h. Swojej kopii umowy nie dostałam po dziś dzień i nie mogę się o nią doprosić. Pracuje po 8-12 godzin dziennie bez dnia wolnego (w ciągu 4 tygodni przepracowałam 250 godzin), chociaż umówione było 8 godzin dziennie. Codziennie od początku zatrudnienia słyszę, że grafik po 8 godzin wejdzie w życie od przyszłego tygodnia, a do tego jeden dzień w tygodniu wolny. Wypłatę za maj dostałam gotówką do ręki, według 15zł/h netto (jestem uczniem, 21 lat, kierowniczka ma skan mojej legitymacji). Boje się, że jeśli zrezygnuje albo się postawie i odmowie pracy po 12 godzin, zostanę zwolniona i nie dostanę pieniędzy za to, co już przepracowałam w tym miesiącu. Czy moje obawy są słuszne? Co powinnam zrobić, żeby się zabezpieczyć?

To jest umowa-zlecenie, więc nie podlegasz pod prawo pracy, nie masz czegoś takiego jak "nadgodziny" w rozumieniu Kodeksu Pracy. Zły dział. Po drugie nie znając treści Twojej umowy (bez danych stron) trudno powiedzieć jakie masz obowiązki i prawa (szczególnie do wynagrodzenia), bo głównie z treści umowy wynikają. Na początek poczytaj sobie art. 734-751 Kodeksu cywilnego. To "podstawowe" prawa, obowiązujące przy umowie-zleceniu. Odmowa "pracy" po 12 godzin wcale nie oznacza, że zostaniesz "zwolniona" (a mówiąc poprawnie zleceniodawca wypowie umowę), bo kwestią zasadniczą analizy wykonania tej umowy jest tylko to, czy wykonujesz zlecenie zgodnie z umową czy nie. Jedyną kwestią, nad jaką można by się w tym dziale zastanowić jest stwierdzenie czy ta umowa nie jest ukrytą umową o pracę, ale do tego trzeba by znać jej treść.

Ostatnia edycja:
Powrót