Czy pracodawca musi udostępnić dane pozwanego

• Autor wątku Autor wątku kediks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kediks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Sytuacja jest taka - chcę wytoczyć powództwo osobie X. Jest jednak jeden problem - nie znam jego adresu zamieszkania ani zameldowania. Znam natomiast wszystkie inne dane - łacznie z komórką i z adresem zakładu pracy.

W jaki sposób mam zdobyć jego adres zamieszkania - bo bez tego sad nie chce wszcząć sprawy.

Czy moge wystąpic do pracodawcy? Czy w takim pismie mam powołać się na okreslone przepisy / orzeczenia? Nie wiem bowiem na jakiej podstawie pracodawca miałby mieć obowiązek udostępnienia tych danych.

Co w ogóle robic w takiej sytuacji?

Można napisać pozew bez adresu.

Sąd wezwie Pana do uzupełnienia braków formalnych w terminie 7 dni. Mając takie pismo, należy wystąpić do Centralnego Biura Adresowego ( CBA ) z wnioskiem o udostępnienie adresu, dołączając kopię pisma z sądu jako dowodu na istnienie interesu prawnego do żądania takich danych. Jednocześnie kopię pisma do sądu, żeby zawiesił postępowanie do czasu otrzymania wymaganych danych.

Można też od razu do CBA, ale różnie mogą podchodzić do kwestii udowodnienia Pańskiego interesu prawnego co do wejścia w posiadanie ww danych.

Proszę jeszcze poczekać - może któryś z forumowych ekspertów zna prostszy sposób.

Polecam wnikliwą analizę art.135 KPC; doręczenie może być dokonane między innymi w miejscu pracy.

OK. Znam sytuacje z CBA. O ile się nie mylę oni tam identyfikują osobę na podstawie danych takich jak rok urodzenia, miejsce urodzenia etc.

Natomiast z posiadanej przeze mnie wiedzy - nie uzywaja tam innych danych. W związku z tym nadal nie wiem jak zidentyfikowac pozwanego - poniewaz nie znam nazwiska ojca, matki ani innych danych ktore potrzebne sa CBA.

Znam wlasnie adres pracy, telefon komorkowy etc

tez mam podobny problem...urząd miasta nie chce udostepnic adresu, jesli nie posiada sie tych danych, o których piszesz (a jest oczywiste, ze sie ich nie poiada jesli pozwany nie jest rodziną)...Sądy dziwacznie sie zachowują w takich sytuacjach bo uznają adres pracy pozwanego za własciwy do doręczeń chyba w zaleznosci od humoru sędziego, któy prowadzi sprawe :what: przynajmniej ja mam takie doswiadczenia.
czy ktos kompetentny moze to skomentować?bo ustawa o ochronie danych osobowych chyba ma chronic ludzi przed niepożądanym wyciekiem informacji o nich a nie utrudniac ludziom życie uniemoliwiając wniesienie pozwu.

Witam Serdecznie.
Miałem identyczną sytuację. Znałem dane osoby X tj telefon, miejsce pracy itp. za wyjątkiem adresu zameldowania. Znałem natomiast adres zameldowania tej osoby który wiedziałem że jest już nieaktualny przynajmniej od 3 lat. Nie mając innego wyboru, złożyłem pozew (nakaz o zapłatę ) i podałem ten nieaktualny adres zameldowania. Sąd nie mogąc dostarczyć korespondencji wezwał mnie do podania aktualnego adresu zameldowania pana X pod rygorem zawieszenia postępowania. Odpisałem że nie znam innego i wnoszę o ustalenie adresu przez CBA. Trwało to 2 miesiące ale i tak okazało się że ta osoba tam nie mieszka od roku czasu. Sąd wyznaczył (na mój wniosek ) kuratora ds doręczeń i następny miesiąc czekania. Teraz sprawa już się kończy wyrokiem :evil:

Pozdrawiam

ale kto to jest kurator ds. doreczen?...chcialabym wiedziec jak sobie radzic, gdy nie mam adresu zamieszkania pozwanego tylko miejsce pracy bo naprawde Sąd potrafi wszystko komplikowac... :x

[cytat="Wojciech_południe"]Polecam wnikliwą analizę art.135 KPC; doręczenie może być dokonane między innymi w miejscu pracy.[/cytat]

Doręczenie rzeczywiście może być dokonane w miejscu pracy, ale na moje oko nie zmienia to faktu, że powód powinien wskazać w pierwszym piśmie procesowym m.in. miejsce zamieszkania pozwanego (zob. art. 126 par. 2 k.p.c.).

[cytat="kadi"][cytat="Wojciech_południe"]Polecam wnikliwą analizę art.135 KPC; doręczenie może być dokonane między innymi w miejscu pracy.[/cytat]

Doręczenie rzeczywiście może być dokonane w miejscu pracy, ale na moje oko nie zmienia to faktu, że powód powinien wskazać w pierwszym piśmie procesowym m.in. miejsce zamieszkania pozwanego (zob. art. 126 par. 2 k.p.c.).[/cytat]

I to jest absurd bo Sąd żąda czegos, co dla powoda jest niewykonalne nawet z wezwaniem Sądu...to niech Sąd sam sie zwróci do CBA jak mamy takie mądre przepisy :roll:

Sąd cywilny co do zasady nie działa z urzędu. Taka jest filozofia procesu cywilnego, którego tok leży po pierwsze w rękach stron a nie Sądu. Uważam że jest to słuszne założenie.

Przeciez odwracasz kota ogonem :D czy Powód ma obwiązek znać Pesel Pozwanego, jego date urodzin, tudziez imię mamusi?...pytałam w tym kontekśćie, czemu własciwie ma sluzyc ustawa o ochronie danych osobowych>?...bo chyba nie uniemozliwaniu ludziom sądzenia się :o :P
bo z tego wynika, ze sądzic sie mozna tylko w rodzinie... :wink:

[cytat="myszkameister"]czy Powód ma obwiązek znać Pesel Pozwanego, jego date urodzin, tudziez imię mamusi?[/cytat]

Na pewno nie musi tego wpisywać w pozew aby został on przyjęty przez Sąd :)

[cytat:21dq66bc]...pytałam w tym kontekśćie, czemu własciwie ma sluzyc ustawa o ochronie danych osobowych>?...bo chyba nie uniemozliwaniu ludziom sądzenia się :o :P[/cytat:21dq66bc]

Sam nie jestem wielkim fanem ustawy o ochronie danych osobowych, ale mimo niechęci do takich biurokratycznych uregulowań muszę zaznaczyć dla jasności, że ustawa ta nie zawiera bezwzględnego zakazu uzyskania takich danych jak imię i nazwisko czy adres zamieszkania i ludzie jednak na codzień się sądzą ;)

No faktycznie dyskusja z prawnikiem jest zwykle czysto akademicka :roll:
jesli ktos kogos pozywa na ogół zna jego imie i nazwisko bo raczej trudno pozywac kogos obcego(to raczej bylaby sprawa karna) za to uzyskanie czyjegos adresu zamieszkania w dzisiejszych czasach graniczy z cudem :?
nie zycze Ci zebys musial sie sądzic z Janem Kowalskim bo w panstwie prawa pewnie bedziesz musiał wynająć biuro śledcze dla ustalenia jego adresu.

W zupełności rozumiem, że ta kwestia może budzić emocje. Podobnie jak wiele innych aspektów funkcjonowania w naszym kraju różnych urzędów i instytucji jak również zachowywania się ludzi.

Powrót