Czy pracodawca ponosi odpowiedzialność z tytułu odmowy przyjęcia stażysty z PUP?

• Autor wątku Autor wątku kochanka Shreka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kochanka Shreka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Poszłam do PUP z dwójką płaczących na rękach dzieci, nie przeczytałam dobrze informacji o stażu i... się wkopałam. Nie ja pierwsza i nie ostatnia. Poszłam ze skierowaniem do pracodawcy. Niby "ludzki człowiek", bo Pani rozumie że jak mi napisze że odmawiam stażu to mnie wyrejestrują z PUP, ale z drugiej strony twierdzi że nie może napisać że odmawia przyjęcia stażysty, bo jej odmówią stażu. To prawda?
Nie mogę podjąć stażu ponieważ mam roczne dziecko i nie ma się nim kto zająć. Czy może jest szansa, że jeśli na skierowaniu będzie podany powód że odmaiwam ze zwględu na opiekę nad dzieckiem to mnie nie wyrejestrują?
Wiem że powinnam się bardziej pilnować i w razie czego zapłacę za mój własny błąd. Po prostu szukam rozwiązania.

Skoro przyjęłaś skierowanie to znaczy, że wyraziłaś chęć aktywizacji poprzez podjęcie stażu.
Organizator stażu ma obowiązek wypełnić Twoje skierowanie zgodnie z prawdą i jak widać zdaje sobie sprawę z konsekwencji podawania nieprawdziwych informacji.

Z tego ci piszesz to nie jesteś gotowa do podjęcia pracy, więc zgodnie z obowiązującymi przepisami powinnaś zgłosić ten fakt w PUP.

kochanka Shreka napisał:
Czy może jest szansa, że jeśli na skierowaniu będzie podany powód że odmaiwam ze zwględu na opiekę nad dzieckiem to mnie nie wyrejestrują?
Opieka nad dzieckiem nie jest powodem usprawiedliwiającym odrzucenie oferty, biorąc pod uwagę, że sam fakt dokonania rejestracji przez bezrobotną matkę oznacza, że dziecku zostanie zapewniona opieka na czas wykonywania pracy/stażu/szkolenia itp.

Z powyższego opisu wynika, że obecnie wcale nie jest Pani gotowa pójść do pracy, zatem rejestracja w PUP jest w tej chwili bezcelowa.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Macie państwo rację. Nasze państwo niestety nie przewiduje takiej sytuacji, że ktoś mógłby pracować w jakiejś innej formie niż etat 8-16... Szkoda, ale wiedziałam na co się pisałam rodząc dzieci :) damy radę.

kochanka Shreka napisał:
Nasze państwo niestety nie przewiduje takiej sytuacji, że ktoś mógłby pracować w jakiejś innej formie niż etat 8-16... .
Jak to nie? Praca w innych godzinach albo innym wymiarze godzin jest możliwa - możesz taka pracę znaleźć i pracować, nikt Ci nie zabroni.

Jak najbardziej, jednak już Urząd Pracy nie wspiera w podejmowaniu takiego zatrudnienia.

Powrót