Czy pracodawca powinien mi dać zapewnić maskeczke?

• Autor wątku Autor wątku Avernus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Avernus

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Podobno słyszałem że wszystko zależy od pracodawcy że może, ale nie musi, albo jak jest kontakt z klientem, ale ja pracuje na serwisie i tak jakby nie muszę ją mieć, ale co jeśli pracodawca/kierownik karze mi iść przed miejsce pracy ( poza budynek ) i skosić trawę, to czy wtedy przejeżdżająca policja da mi mandat czy pracodawcy że nie zapewnił mi maseczki ?
Bo z jakiej paki mam korzystać ze swojej prywatnej, która może mi się pobrudzić w czasie pracy to raz, a dwa jestem w pracy, i to pracodawca wydał mi takie polecenie i też mogę powiedzieć policji, że jakbym odmówił to mnie zwolni przykładowo ;)
Jak wygląda to w takiej sytuacji ?

Nie musisz używać maseczki. Możesz używać jakiegokolwiek kawałka materiału. Może to być szalik, buff, komin, maska na halloween... nie musi to być maseczka z atestami.
Jako obywatel masz obowiązek nosić materiał, który zakryje Twoje usta i nos. M.in. w drodze do pracy, w autobusie, wchodząc do zakładu pracy...

Pracodawca nie ma obowiązku ich zapewniania. Powinien, jeśli pracownik ma bezpośredni kontakt z klientem.

Można oczywiście na to patrzeć z perspektywy art. 207 kodeksu pracy w związku z 237(6) kp. Zgodnie z nim na pracodawcy ciąży obowiązek zapewnienia pracownikom nieodpłatnie środków ochrony indywidualnej zabezpieczających przed działaniem niebezpiecznych i szkodliwych dla zdrowia czynników występujących w środowisku pracy. Niemniej, jeśli nie masz kontaktu z ludźmi, trudno mówić o niebezpieczeństwie.

Wydaje mi się, że w Twoim przypadku, sam powinieneś zapewnić sobie osłonę ust i nosa. A i tak za ewentualny mandat będziesz odpowiadał Ty, nie Twój pracodawca.

Ostatnia edycja:
Powrót